Madagaskar ve Komorlar’da yaşayan ve oklu kirpiye benzeyen bir hayvan...

Tanrek,
(Tenrec ecaudatus).
Böcekçiller takımının, tanrekgiller-Centedidae familyasından, 40 cm kadar uzunlukta, postu sarı, kahverengi, yüzü sivrilmiş, Madagaskar' da yaşayan, böcekçillerin en büyüğü. Yetişkin hayvan sadece 30 veya 49 cm uzunluğundadır. Başı bütün hayvanın üçte biri kadar, kuyruğu yoktur. Adi tanrek, solenodon'a biraz benzer. Uzun bir yüzü vardır.

Yumuşak toprağı karıştırmak için uzun ve sivri bir burnu vardır. Yumuşak kürkü sarımsı bir kahverengidir. Hayvan gençken, postu kaba kıllarla karışık kahverengimsi dikenlerden meydana gelmiştir. Fakat büyüdükçe, boynunun etrafı ile omuzlarındakilerin iışmdaki dikenlerini döker. Bir tehlike karşısında havaya dikilen dikenler, hayvan için koruyucu bir zırh vazifesi görür. Tanrek, bir dağ hayvanıdır. 

Yerdeki deliklerin içinde yaşar ve ancak ortalık karardıktan sonra böcek avına çıkar. Arkadaş canlısı değilse de yalnızlığı seven bir hayvan da değildir. Memeliler dünyasındaki en kalabalık ailelerden birinin sahibidir. On beş ile yirmi bir yavru doğurduğu sık görülür. Bu kadar aç yavruya süt temin edecek olan anne şüphesiz her an meşguldür. Bunların en güzellerinden biri, çizgili tanrek' tir. 

Uzun ve biçimli bir vücudu vardır. Sarımsı kahverengi sırtı, süslü üç beyaz çizgi tarafından kesilmiştir. Bu hayvan 12 -13 santim uzunluğunda ve hemen hemen kuyruksuzdur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ