İnsanın sindirim sisteminde asalak olarak yaşayan bağırsak kurdu...

Kılkurdu, 
Oksiyur.
Daktili,
Etken enterobius vermikülaris adlı sarımsı-beyaz renkte küçük bir parazittir. Erkeğin boyu 3-6 mm.dişilerin boyu 8-13mm olup, enleri 0.3 mm. civarındadır. Çiftleşmiş bir dişi 100.000 kadar yumurta bırakır. Larvaları beyaz veya kremsi renktedir. Yaşam süresi ortalama 2 aydır. Kıl kurdu'nu yine bağırsak paraziti olan ve ondan daha büyük (25 cm) bağırsak solucanı (Ascaris lumbricoides) ile karıştırmamak gerekir.

Dişiler geceleri anüse doğru hareket ederek yumurtalarını anüs çevresine bırakırlar ve ölürler. Özellikle anüs ve etrafının kaşınması ile etrafa saçılan yumurtalar uygun ısı ve nemli ortam bulduklarında, altı saat içinde içlerinde kurtçuk bulunan bulaştırıcı yumurtalar haline dönüşürler. Bu yumurtalar kuruluğa 3-10 gün kadar dayanıklıdırlar.

Kıl kurdu tüm yaş ve sosyoekonomik gruplarda görülmekle beraber, çocukluk çağında özellikle 5-14 yaş arasında daha sık görülür. En sık anüs etrafı bölgenin kaşınması sırasında ellere ve tırnaklara bulaşan yumurtaların ağız yoluyla alınması sonucu bulaşır. Parazit yumurtlamayı takiben 6 saat içinde bulaşma özelliğine ulaşmaktadır ve bu durum 20 gün kadar sürebilmektedir.
En sık görülen belirti anüs etrafında özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntıdır. Burunda kaşıntı, ishal, diş gıcırdatma, karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, dışkıda kan şeklinde belirtileri olabilir.

Teşhis Kıl kurdunun kendisinin dışkıda görülmesi ya da sabah erken saatlerde anüs çevresinde yumurtalarının aranması ile olur. Yumurta aranması için uygulanan selefon yöntemi hem kolay hem de iyi sonuç veren bir yöntemdir. Bunun için selefonun (seloteyp) önce anal bölgeye sıkıca bastırılır, sonra lam üzerine yapıştırılıp mikroskopik muayene yapılır.

Tedavi Kıl kurduna etkili hekimin önerdiği anti paraziter ilaçlar kullanılır.  Hijyen kurallarına tam uyulması ile korunma sağlanır. Parazitli kişilerin tedavisi hemen yapılmalıdır. Aile bireylerinin de taranması gerekir. Çocukların tırnaklarının kısa kesilmesi, çamaşırlarının, yatak çarşaflarının,  kaynatılarak temizlenmesi, anüs bölgesinin temiz tutulması yoluyla korunma yapılabilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ