“Guguçiçeği” de denilen bir süs bitkisi...

Hüsnüyusuf,
Kız hanım,
Kır karanfili,
Şair karanfili,
Gugu çiçeği,
(Dianthus barbatus).
Karanfilgiller familyasındandır. Bazı türleri bahçelere süs olarak dikilen bir bitki, Şair karanfili de denir. Katmerli, katmersiz çeşitleri vardır. Çiçekleri toplu halde açılır. Görünüşü pek güzeldir. Yarım metre (40-60 cm.) kadar boylanabilen, iki yıllık dayanıklı otsu bitkidir. 

Tabanda rozet, parlak yeşil yapraklı gövdede dikdörtgenimsi mızraksıdır. Dal uçlarında bir çok çiçek bir arada bir baş meydana getirerek açar.

Anayurdunun Akdeniz Havzası olduğu sanılmaktadır. Yabani türleri ülkemizde Trakya bölgesinin kayın ormanlarında görülmektedir. Ama, çoğu kez hüsnü yusuflara bir yıllık bitki işlemi uygulanmaktadır. Otlara benzeyen yeşil, gri yeşil yaprakları, ilkbahar, sonunda başlayıp tüm yaz boyunca açan pembe, kırmızı, beyaz renkleri birarada çok hoş biçimlerde taşıyan, yalınkat ya da katmerli açan çiçekleri vardır.

Hüsnü yusuf bitkisi çiçek tarlalarında, bordürlerde ve kayalık bahçelerde yetiştirildiği gibi evlerde pencere önü ve balkonlara konulan plastik kutu saksılarda da çok güzel durur. Ayrıca, bitkiden kesme çiçek olarak da yararlanılır. En uygun gelişme sıcaklığı 10 santigrad derecedir. Gölge sevmediğinden gölge yerlerde çiçek açmaz. Bu nedenle güneş gören yerlere dikilmelidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ