Gözlemevi, rasathane...

Observatuar,
Gözlemevi,
Rasathane, 
Arapça Rasadhane, (ﺭﺻﺪﺧﺎﻧﻪ) 
Arapça, gözetleme anlamındaki rasad ve Farsça hane, ev, yer sözcüklerinden türemiştir.
Gök cisimleri ve olaylarının ilmi şekilde gözlenmesi için gerekli aletlerle donatılmış yapı, gözlem evi.

Gözetlemek, beklemek, pusuda olmak.
Bekleme yeri, gözetleme yeri. 
Uzaydaki her çeşit değişikliği gözlemlemek, veriler toplamak, incelemek için kurulurlar. En iyi gözlem yapılabilecek yerler rasathane için uygun yerlerdir. Çünkü Gözlemevleri için yüksek ve havasının yıl boyunca açık olan yerler tercih nedenidir. Türkiye' de Antalya' da Toroslarda kurulu olan rasathane en çok bilinen ve gelişmiş olanıdır.

Osmanlılar' da ilk gözlemevi Takiyüddin Mehmet tarafından 1577 yılında İstanbul' da kurulmuş, ancak birkaç yıl sonra yıkılmıştır. İngiltere’nin kraliyet rasathanesi. 1675’te II. Charles tarafından Londra yakınlarındaki Greenwich kasabasında kuruldu. Greenwich rasathanesi boylamların başlangıcıdır.

Greenwich meridyeni esas meridyen seçilmiştir. Eski rasathanedeki ortalama güneş zamanı bütün dünyada bir standart olarak kabul edilmiştir. Bu ’GMT-Greenwıch Mean Time’ olarak ifade edilir. Her ne kadar İkinci Dünya Savaşından sonra, yavaş yavaş Susex’ teki Herstmonceux Malikhanesine nakledilmişse de, eski rasathaneden geçen meridyen, başlangıç olma sıfatını halen korumaktadır.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG);
Antalya'da Beydağları eteğinde, 2547 metre yüksekliğindeki Bakırlıtepe'de 1970'li  yıllarda çalışmalarına başlanılan ve 1997 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in katılımıyla açılışı yapılan TUG, Türkiye dışında Ortadoğu ve Balkanlar'ın da yeraldığı coğrafyadaki en donanımlı ve en iyi gözlemevi konumunda. Bünyesinde 5 büyük teleskop bulunan gözlemevinde, ABD ve Rusya Federasyonu ile ortak bilimsel çalışmalar yürütülüyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ