Eski Mısır’ın üç büyük piramidinden biri...

Keops,
Kefren,
Mikerinos,
Giza - Gize Piramitleri;
M.Ö 3000 yıllarında eski krallık döneminde yapıldığı zannedilen Giza piramitleri; Keops, Kefren, Mikerinos. İsimlerini aldıkları firavunlar tarafından yaptırılmıştır. Bu üç piramit dünyadaki en büyük piramitlerdir. Giza' da sadece bu piramitler bulunmaz. 

Mısır' da yüzlerce irili ufaklı piramitler mevcuttur. Gize piramitlerini öbürlerinden ayıran farkların başında içlerinde yazı bulunmaması ve nasıl yapıldıklarının hala çözüme ulaşmamasıdır. Piramitler yalnızca Mısıra özgü değildir. Güney Amerika kökenli Maya ve Azteklerde piramitler yapmışlardır. Piramitlerin gökyüzünü incelemek amaçlı yapıldığı da zannedilmektedir. 

Keops; 
(Khufu, Great Pyramid)
Gize Piramitleri’nin en büyüğüdür. Keops Piramidi şu ana kadar zarar görmeden ayakta duran tek eser. Dünya’ nın Yedi Harikası’ ndan biri olarak görülmektedir. Mısır' ın başkenti Kahire yakınındaki Nil Nehrinin batısındaki Giza Yaylasındadır. Keops Piramidinin yanında biraz daha küçük olan Kefren ve Mikorinos piramitleri bulunmaktadır. 

Ayrıca, içlerinde prenseslere ve firavunun en yakın yardımcılarına ait mumyaların bulunduğu beş piramit daha vardır. Büyük Piramit de denen Keops Piramidi, M.Ö. 2800 yıllarına doğru hüküm süren Mısır'ın 4. Sülale devri hükümdarlarından Keops'un mezarıdır. Bu muazzam mezar, üç ayda bir toplanan 100.000 esirin çalışmasıyla 30 yılda tamamlanmıştır. Daha sonra da Keops'un ve eşinin mumyalanmış cesetleri bu mezara yerleştirilmiştir.

Kefren; 
(Khafre, Chephren),
Kefren Piramidi ya da Kafre Piramidi, Mısır'ın başkenti Kahire'de, Gize bölgesinde yer alan bir piramit. Piramidin boyu 143.5 metre, eğimi 53.2 derecedir. Firavun Kefren’ in oğlu Mikerinos’ un yaptırdığı sanılmaktadır. En önemli özelliği piramidin en üst bölümündeki koruyucu kaplamanın bozulmadan günümüze kadar gelmesidir. 

Mikerinos;
(Mykerinus, Menkaures, Menkaura),
Mikerinos; Ra' nın ruhları sonsuzdur demektir. Mikerinos Piramidi, Gize Piramitlerinin en küçüğüdür. Piramit, Mikerinos öldükten sonra oğlu Shepseskaf tarafından bitirtilmiş. Piramit 66,5 m yüksekliğindedir. Mikerinos' ta, defin odasının aşağı odadadır. Mikerinos Mısır' ın dördüncü hanedanı dönemindendir. Mikerinos' dan önceki firavun Khafra idi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ