Cezayir’de doğan ve Arap müziğiyle Batı müziğinin karışımı olan müzik türü...

Rai,
Rai Cezayir' in Oran şehrinde Bedeviler sayesinde ortaya çıkan ve tarihi 1930' lara kadar dayanan bir müzik türüdür. İspanyol, Fransız, Afrika ve Arapça folk müzik tarzlarının karışımını içerir. Rai' nin kelime anlamı fikir' dir. Ancak müzik türündeki coşkuyu belirtmek için işte bu dedirten bir ifadeyi belirtir.  

Bir halk müziği olarak Rai; Oran, Relizane ve Mostaganem şehirlerinde özellikle fakir kesim arasında yayılmaya başlamıştır. Geleneksel anlamda erkek sanatçıların baskın olduğu Rai'de 20. yüzyıl sonlarında kadınlar daha etkin biçimde kendilerine yer bulmuşlardır. Rai sanatçılarına cheb (genç) adı verilir. Bu isim neredeyse tüm Rai sanatçıları tarafından kendi isimlerinden önce yazılacak şekilde kullanılır. Rai sanatçıları 1930'ların başında toplumu etkileyen sorunları ele almaktaydı. Bu sorunlar, başta Fransa olmak üzere Avrupa devletlerinin Kuzey Afrika bölgesi üzerinde yürüttükleri sömürgeleştirme politikalarından salgın hastalıklara kadar geniş bir çerçevede ele alınmaktaydı.

Çobanların folklorik müziğiyle popun karışımından oluşan rai, Cezayir’in yerel müziği olsa da tüm dünyada tanınıyor. Tanınmış adıyla Khaled, tam adıyla Halidu Hacı İbrahim, ve Chep Mami gibi sanatçılar Cezayir’in kurak çöllerinden köken alan sıcak ve ferahlatıcı, çağdaş bir müziğin dünyaca ünlü temsilcileridir. Cheb Khaled, Rai müziğinin en önemli temsilcilerindendir. 

Ayşe, Didi ve Abdül Kader gibi şarkılarıyla tüm dünyada tanınıyor.Bu müziği önce Fransa, ardından da tüm dünyada sevdirmeyi başardılar. Halk rai dışında söze dayanan eski şaabi müziği ile birlikte kıvrak donlu kabile müziğini tercih ediyor. Endülüs göçmenlerinin müzikleri de kent sokaklarından sıkça duyuluyor. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ