Bursa’nın İznik ilçesinde ünlü bir kanyon....

Sansarak,
Sansarak Köyü.
Bursa İznik Sansarak Köyündedir. İznik ilçe merkezine 17 km mesafededir.  Otantik yapısını korumuş olan köy başlı başına ilgi çekici. Birçok eski Türk filmlerinin (rahmetli Kemal Sunal'ın Davacı filmi gibi) çekimlerinin yapıldığı otantik bir köydür.  İlçenin kuzeydoğusunda bulunan köy, üç tepe arasında, hoş bir vadide yer alır. Sansarak Vadisi, bir botanik bahçesini andıracak biçimde bir vadidir. Vadinin içinden Karasu geçmektedir. Bu köyde eskilerde Sarı Kısrak diye isimlendirdikleri kısraklar çok yaygınmış. Sarı kısrak adı zamanla değişerek Sansarak halini almış ve köye adını vermiş. 

Eski haritalarda köyün yakınlarında Katranözü ve Horhorçeşme gibi, bugün bulunmayan yerleşimler bulunur. Köyde bulunduğu söylenen şifalı çeşme, bugünkü Horhor Çeşmedir.

İznik Gölü'ne dökülen ve köylülerin Kayalı Dere dedikleri dere boyunca bazen genişleyerek bazen daralarak ilerleyen kanyonda yürüyüş yapmak, doğa yürüyüşü için uygundur.  Kanyonun parkur zor olarak değerlendirilir.
a sahip. Zira kısım kısım ayakkabılarınızı çıkararak derede ilerlemek zorundasınız.  Köyden kanyona inilen patika yol muhteşem. Sağlı sollu inen yolda yürümek tek kelimeyle harika. 

Sansarak Köyü'ne ve Kanyona, İznik ilçe merkezinden Bilecik-Osmaneli yolunu takip ederek ulaşabiliyorsunuz. Yolun başlangıcından yaklaşık 1-2 km sonra Sansarak tabelasından sola döndüğünüzde kanyona mesafe yaklaşık 20 km. dir. Kısım kısım bozuk, genelde stabilize, sorunsuz bir yol. Muhteşem İznik Gölü manzarasına sahiptir. Yolun 16 km. sinde Kanyon tabelasından sola dönüyorsunuz ve sizi köy girişinde Brüksel Lahanası ekili tarlalar karşılıyor. Ayrıca Sansarak Domatesi oldukça meşhurdur. Sırıkta yetişen, İnce kabuklu, pembemsi domates oldukça lezzetli ve dayanıklı yapısıyla dikkat çekici. İstanbul'da oldukça popüler. Hatta İstanbul'da adı Kanyon Domatesi olarak geçiyor.

Kaynakça: İznik Haber portalı

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ