1905’te Çarlık rejimine karşı ayaklanan ünlü Rus zırhlısı...

Potemkin,
Potemkin zırhlısı,
Çarlık ordusu, Rus-Japon savaşı sırasında yenilgiye uğrayıp zayıf düşer. Bu sırada köylüler ayaklanır. Ayaklanmayı bastırmak ve güçsüz duruma gelen askerler arasında da hoşnutsuzluklar artmaya başlar. Subaylar da gemi mürettebatına sürekli baskı yapar. 

Mürettebatın yatma yerleri, yedikleri, içtikleri ve çalışma şartları dayanılmaz duruma gelir. Çarlık Subaylarının kötü  davranışları işi katlanılmaz boyutlara taşır. 
27 Haziran 1905 tarihinde Potemkin Zırhlısı’nda bir isyan patlak verir.

Bu isyan denizciler ve askerler arasındaki hoşnutsuzluğun ilk yığınsal belirtisi olur. Mürettebat potemkin zırhlısına kızıl bayrağı çeker ve ardından işçi grevlerinin yoğun olduğu Odessa’da demirler. Daha sonra ayaklanmayı bastırmak üzere gönderilen savaş gemilerinde denizciler, ayaklananların üzerine ateş açmayı reddeder ve böylece Potemkin Zırhlısı’nın ayaklanması daha da güçlenir. Fakat Potemkin Zırhlısı’nın ayaklanmasına Karadeniz donanmasının diğer gemileri katılmaz. Erzak ve yakıtı azalan Potemkin Zırhlısı Romanya kıyılarına yanaşarak, Romanya hükümetine teslim olur. Böylece zırhlıda ki ayaklanma yenilgiyle sonuçlanır.

Potemkin Zırhlı’sının ayaklanması Çarlık ordu ve donanmaları arasında başlayan ilk devrimci ayaklanmaydı. 27 Haziran 1905 yılında Çarlık rejimine karşı Potemkin Zırhlısı ayaklanması, Ekim Devrimin bir provası haline gelmişti. Ekim Devrimi’nin ardından bu ayaklanmayı anlatan Potemkin Zırhlısı filmi çekilir. İzlemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ