Tibet’in başkenti...

Lhasa,
Tibet’in başkenti.
Lhasa'nın nüfusu 106.000'dir (1988).
Kentin yaklaşık 1,5 km batısında, yüksek kayalık bir sırtın üzerinde, görkemli bir yapı yer alır. Potala Sarayı denen bu yapı içe eğimli duvarlarıyla kayalık sırtın bir parçasıymış gibi görünür. Dalay Lama'nın yaşamış olduğu orta bölümü kırmızı olduğu için buraya Kırmızı Saray da denilir.

Dünyanın Çatısı,
Kar Ülkesi,
Üçüncü kutup,
Tibet özerk bölgesi Çin Halk Cumhuriyeti’nin güney batısında bulunur. Yüzölçümü 1.228.400 kilometre karedir. Bu bölgenin büyüklüğü İngiltere, Almanya, Fransa ve Hollanda’nın toplam yüzölçümü kadardır. Tibet 7 bölgeden oluşmaktadır. Bunlar; A Li, Na Qu, Chang Du, Lin Zhi, Ri Ka Ze, Shan Nan, Lhasa.

Tibet'in başkenti Lhasa, dünyanın ulaşılması en güç yerlerinden biridir. 1959 yılından bu yana Çin'e bağlı olan Lhasa, birçok Budacı için kutsal bir kenttir. Kentin önemi, Buda' nın kutsal heykelinin bulunduğu bir tapmaktan ve eskiden Tibet'in rahip kralı Dalay Lama'nın yaşadığı yer olmasından kaynaklanır. Daha önce nüfusunun büyük çoğunluğunu Budacı keşişlerle din adamları oluşturuyordu. 1959 yılında Lhasa ve başka bölgelerde yaşayan Tibetliler' in Çin yönetimine karşı ayaklanmasından sonra Dalay Lama, Hindistan'a kaçtı.

Lhasa, Brahmaputra' ya bağlanan Can Po Irmağı'nın bir kolu üzerinde, Tibet'in güneydoğu ucunda yer alır. Himalaya Dağları arasında kalan verimli bir düzlükte kurulmuştur. Denizden 3.650 metre yüksekliğindeki kent çıplak tepelerle çevrilidir. Lhasa, büyük bir kent değildir; toprak yolları bakımsızdır. Varlıklı kişilerin evleri taştan, öbürleri ise kildendir. Beyaz badanalı, düz çatılı bu evlerin, camları sarı kırmızı şeritlerle çevrilmiştir. Bazı evlerde elektrik ve telefon varsa da, kanalizasyon sistemi kurulmamıştır. Kent oldukça pis ve sağlıksızdır.
Kentin merkezinde Tibet'in en önemli tapınağı sayılan 7. yüzyıldan kalma Cokhang bulunur. Tapınakta, Buda'nın gençliğinde yapıldığı söylenen bir heykeli vardır. Bu heykelin 1.300 yıl önce Çin'den getirildiği sanılmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ