Kışın en soğuk günlerinde evlere girdiğine inanılan düşsel yaratık...

Congolos, 
Koncolos,
Congoloz,
Karakoncolos.
Bu varlığa yurdumuzun değişik bölgelerinde koncolos, karakoncolos gibi adlar da verilmektedir.
Congolos kışın en soğuk günlerinde evlere girdiğine inanılan düşsel yaratık. 


Anadolu inançlarına göre eğer bir ölü karanlık bir odada bekletilirse yalnız başına veya üstünden kedi atlarsa hortlayıp cadı olacağına inanılır. Yaşıyor ise insan ya da köpek eti yiyerek de cadı olabilir. Cadılar inanışa göre toprak ve ceset yiyerek beslenirler. 

Gece mezarından çıkarak evlere girip yağ bal un gibi yiyecekleri birbirine karıştırır.Yatak yorgan şilte gibi şeyleri delik deşik edip dağıtır insanların üzerine taş toprak gibi şeyler atar. Anadolu'daki Alkarısı (Albastı) inancıda bir tür cadı (vampir) inancıdır.

Yozgat yöresinde ise Karakoncolos ya da Congoloz adlı bir tür cadıya inanılır. İnanışa göre bunlarla mücadele edilmezse giderek daha çok kötülük yapar topuklarından kanını emerek çocukları öldürürler. 
Congolos'un eve uğramaması için bu günlerde pancar kaynatmak gerekliymiş. Anadolu’da congolos adıyla bilinen inanış yöreden yöreye küçük farklılıklar içermektedir.  

Rize, Hemşin yöresinde varlığı bilinen bir kara iye'ye de congolos denir. Kısa ve iri yapılı her tarafı kıllarla bir yaratıktır. Yılın son ayının son haftası ile ilk ayının ilk haftasında görülür.

Korunmak için onun sorularına içerisinde kara kelimesi geçecek şekilde cevaplar verilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ