Kastamonu yöresine özgü bir çorba...

Ecevit,
Ecevit çorbası,

Ecevit Köyü Kastamonu İnebolu yolundadır.  
Küre'ye bağlı yol kenarında şirin bir köydür. 
Bilindiği üzere Ecevit (Küre) Hanı da bu köydedir. 
Çorbanın ismi de bu yöreden gelmektedir. 


Malzemeler;
400-500 gr. süzme yoğurt
1 çorba kaşığı un, 1 yumurta
2 çay bardağı Tosya pirinci ( kırık pirinç varsa daha lezzetli olur)

Bir kase didiklenmiş tavuk eti, 1 litre tavuk suyu,
1 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı su,

Hazırlanışı;
Yumurta ve unu bir kapta blenderdan geçirin. Pirinci sebzelerle haşlanmış (patates, soğan, havuç, maydanoz ve dereotu) tavuk suyuna 2 bardak su koyup pişirin. Kıvamı koyu gelirse 1 su bardağı sıcak su ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Pirinçli tavuk suyundan 1 bardak alıp yoğurtlu karışıma ekleyip karıştırın (yoğurt kesilmesin diye) sonra yoğurtlu karışımı çorbaya yavaş yavaş döküp kaynayana kadar karıştırın. Üzerine eritilmiş tereyağında nane ve isterseniz pul biber yakın. Tuzu en son ekleyin.

Kastamonu (Eski adı Tumana)  ili zengin bir mutfağa sahiptir.  Kastamonu Karadeniz'de kirlenmemiş, betonlaşmamış 135 km. kıyı bandıyla deniz, kum ve güneş arayanlara da hitab etmektedir. Bu kıyı bandında çok sayıda doğal kumsal ve bunların ardından yoğun bir orman örtüsü bulunmaktadır. Çatalzeytin'deki Ginolu ile Cide'deki Giderus koyları Karadeniz'in en güzel koylarıdır. 

Kastamonu ilinin ilçeleri;
Abana, Ağlı, Araç, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Daday, Devrekani, Doğanyurt, Hanönü, İhsangazi, İnebolu, Küre, Pınarbaşı, Seydiler, Şenpazar, Taşköprü ve Tosya'dır.

Kastamonu ili Batı Karadeniz bölgesindedir. 
Deniz seviyesinden 775m. yüksektedir. Yüzölçümü 13.108,1 km2' dir. Kastamonu İli çoğunlukla engebeli arazilerden oluşmaktadır, Karadeniz sahiline paralel olarak isfendiyar (Küre) Dağları uzanmaktadır. Münferit olarak Yaralıgöz Dağı (1985m.), Göynük Dağı (1770m.), Dikmen Dağı (1471m.), Kurtgirmez Dağı (1450 m.), Güruh Dağı (1493m.), Ballıdağ {1400 m.), lsırganlı Dağı, Harami Dağı ve Elek Dağı önemli yükseltileri teşkil etmektedir. Kastamonu'nun güneyinde ise Ilgaz Dağları vardır.  İlin akarsuları, Gökırmak ve Araç Çayı, Devrez Çayıvardır. En yüksek noktası Çatalılgaz tepesi (2565m.) dır. 

Kastamonu' ya özgü, her pazar fırınlarda pastırmalı ekmek veya etli ekmek yaptırılır. Tarhana çorbası, ana-kız çorbası, ecevit çorbası, külbastı, mıklama, kapatma, kavurma, erişte, köle hamuru, banduma, kaygana, cırık, biryan kebabı, mantı, haluçka, simit tiriti, mısır çöreği, baklava, kaşık helvası, pekmezli un helvası, çekme helva, hasüde yörenin sevilen yemek ve tatlılarındandır.

Kastamonu yöresine özgü bir bulgur cinsi, Siyez.
Kastamonu yöresine özgü bir tür lokma tatlısı, Zelem.
Kastamonu yöresine özgü hindi ya da tavuk eti ve yufkayla yapılan bir yemek, Banduma,
Kastamonu yöresine özgü içine kıyma, patates, haşlanmış yumurta konularak yapılan bir börek, Samsı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ