Hindistan' ın ışık bayramına verilen ad...

Divali,
Hindu dini inançlarına göre ışık bayramı olarak kutlanan Divali bayramı Hindu takvimine göre bu yıl 9-10 Kasım tarihlerinde kutlanır. Divali "Işıklar Festivali" olarak bilinir, spirtüel anlamda ise "içsel ışığın farkındalığı"na varmayı temsil eder.
Divali Hindistan'da aynı zamanda hasat festivalidir. Çiftçiler geçen yılın bereketi için şükreder ve bir sonraki yılın da iyi geçmesi için dua eder.

Divali ile de, özellikle tüm karanlığı (yani tüm cehaleti ortadan kaldıran ve engelleri yok eden) parlaklığıyla ortadan kaldıran, bireyin kendisini beden olarak değil, gerçek doğası olan değişmez, ebedi, batıni, aşkın gerçelik olarak idrak etmesini sağlayan içsel ışığımız kutlanır

Divali ile ilgili efsane, Kral Rama'nın Ayodyama'ya dönüşüdür. Rama, doğruluk, ahlak, ideal evlat, ideal koca, ve ideal kralı temsil eder. Efsaneye göre, Lanka kralı Ravana, Rama'nın eşi Sita'yı kaçırır. Rama Lanka'ya saldırır, Ravan'ı öldürür ve Sita'yı kurtarır. On dört yıl boyunca sürdürdüğü sürgün hayatı sonunda, Ayodyama'daki sarayına eşi Sita ve  erkek kardeşi Lakşmana ile döner. 

Herkes birbirini affeder ve bağışlar. Her yerde festival ve kardeşlik havası eser. Bu festival birliği beraberinde getirir. Tüm aile bireyleri birbine yeni kıyafetler alır.  Brahmamuhurta uyanmanın sağlık, etik disiplin, işte verimlilik ve ruhsal ilerleme için iyi olduğu bilinir. Divali'de bu alışkanlığı başlatmak için tüm aile bireyleri erken kalkar. İş adamları için mali yıl biter, ve yeni bir mali yıl başlar. Evler gün boyu temizlenir, süslenir ve akşam kandiller yakılır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ