Hastalık derecesinde alışveriş yapma saplantısı...

Oniomani,
Oniomania,
Alışveriş hastalığı.
Yunanca, Greek onios; alışveriş, mania; çılgınlık, 
Oniomani alışveriş çılgınlığı, deliliği demektir.
Hastalık derecesinde alışveriş yapma saplantısı. 1900’lü yıllarda oniomania olarak tanımlanmış olan bu bozukluk, son yıllarda ise pek çok kaynakta kompulsif alışveriş olarak ele alınıyor. Bu bireyler alışveriş yapmadan önce gerginlik ya da uyarılma duygusunda giderek artma hissederler. 

Sonra alışveriş sırasında haz alma, doyum bulma ve rahatlama yaşarlar. Ardından da kişi çok para harcadığı için pişmanlık, suçluluk, kendini kınama gibi duygulanımlar yaşayabilir. Oniomaniklerin benlik değerleri düşük olabiliyor. Dış dünyada da dikkat çekme adına satın alma davranışı sergileyebiliyorlar. Ya da bir başka görüşe göre bu kişiler gelecekle ilgili kaygılarını satın alarak giderme yoluna gidiyorlar. Oniomaniklerin alışveriş dürtüleri ataklar şeklinde ortaya çıkıyor ve süreklilik gösterebiliyor. Ne yazık ki bu insanların bazen hiç ihtiyaçları olmadığı halde (depolama alışkanlıkları sebebi ile) dolaplarında hiç giyilmemiş, hatta etiketli, poşeti içinde duran onlarca giyisi ya da eşya görebilirsiniz. Bunlar için fazladan dolaplar alınır, yaptırılır evde çeşitli formüllerle depo yerler oluşturulur.


Kleptomani, (Çalma Hastalığı):
İhtiyacı olmadığı, hemen kullanmayacağı halde ve maddi değeri nedeniyle satma düşüncesi olmadan bir takım nesneleri izinsiz olarak alarak, onlara sahip olma şeklinde bir dürtü kontrol bozukluğudur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ