Halk dilinde salep otuna verilen ad...

İletir,
Sahlep otu,
Salep otu,
Çayırotu,
Çamçiçeği,
Orchis
Orkideler ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilir. 
Ayrıca orkide türlerine Anadolu’da verilen genel ad. 

Salep otu, Sahlepgiller familyasından, tel köklü otsu bir bitkidir. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir. Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır. Mart ve Mayıs aylarında çiçekleri açar. Boyları 10 ile 30 santimetre arasında değişmektedir. Kökünde iki tane yumru vardır. Yurdumuzda Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yetişir. Salep otu ormanlarda ve nemli yerlerde yaygındır. Bir çok çeşidi daha çok süs bitkisi olarak yetişir.

Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma hammaddesi olarak kullanılır. Özellikle Maraş Dondurması olarak bilinen dondurmaya tat ve koku kazandıran, dünyada sadece Kahramanmaraş’ın dağlarında yetişen bir orkide türünden elde edilen saleptir. Toprak kazılarak kökünün yumruları alınır.

Salep borsası Burdur’un Bucak ilçesindedir. Tüm Türkiye’deki salepler burada alınıp satılmaktadır.
Salepin Hazırlanışı: 
Salep bitksinin kökü mevsiminde toplanır. Bir süre kurutulduktan sonra toz haline getirilir. Daha sonra isteğe göre tarçınla harmanlanır. Sütle birlikte kazanlarda uzun süre kaynatılır ve hazır hale getirilir. 

Öğütülmüş kök yumrulardan 1 çay kaşığı az su ile bulamaç hale getirilip üzerine 300 gr. su konarak karıştırılıp 15 dakika kaynatılır. Bal ile tatlandırılarak üzerine zencefil ekilerek sıcak sıcak içilir. Aynı tarif süt ile de yapılabir. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı içilebilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ