Bronş ve bronşçukların iltihaplanması...

Bronşit, 
(Fr. bronchite).
Bronş ve bronşçukların iltihaplanmasıyla oluşan hastalık. 
Akciğerlerdeki nefes borularının yani bronşların iltihaplanması haline bronşit denir. Bronşit akciğerin hava yollarını tutan hava yollarının iltihaplanmasıdır. Bu hastalığın birinci belirtisi öksürük ve balgam çıkarmadır. 

Eğer kişinin bir haftadan fazla süren bir öksürük sıkıntısı varsa ve balgam da çıkarıyorsa bu ciddi bronşitin başlangıcı olarak görülür ve mutlaka tedavi edilmesi lazımdır. Bronşit hastalığında bronşun içi bronşun zarı iltihaplanır yani şişer ödem haline gelir. Bu arada bronşun balgam çıkartan bezleri aşırı derecede uyarıldığı için bol miktarda sekresyon açığa çıkar bu olayın temizlenmesi için vücudun yapmış olduğu bir reaksiyondur ama bu kadar şiddetli bir hale gelirki hava yolları daralmaya başlar. Şişmeden ve sekresyon artmasından dolayı hava yollarının çapı daralır ve solunum sıkıntısı başlar. Bunun sonucunda hastada öksürük nefes darlığı gibi sorunlar ortaya çıkar.

Bronşitin belirtileri öksürük ve balgam çıkarmadır yani bir haftadan uzun süren öksürükler ve renkli balgam tablosu bronşitin belirtisidir. Sigarayı devamlı içen kişilerde sigara öksürüğü ile hep karıştırılır. Ama balgamın renkli olması, öksürüğün devamlı olması bronşitin belirtisidir. Akut bronşit hiç bir yakınması yokken hiçbir öksürük yakınması yokken birden bire aniden başlayan öksürükler ve uzun süre öksürük kriziyle devam eden tablodur.Kronik bronşit ise her yıl kış aylarında öksürük ve balgam çıkarma olayı arka arkaya devam eden bir durumdur.

Bronşit astımla çok karıştırılmaktadır. Bazen tıpta asimetrik bronşit olarak da söylenir. Benzer astıma benzeri tablolar ortaya çıkar. Hastada kriz şeklinde öksürükler, hırıltılı solunum, göğüste bası hissi, nefes alamama hissi şeklinde astıma çok benzer durumlar ortaya çıkabilir. İkisini de tetikleyen faktörler aynıdır, mikrobik veya viral enfeksiyonlar astımı da bronşiti de tetikleyen faktörlerdir. Aradaki fark hastaların sigara içmesidir. Astımlı hasta çok net ayrılmak istenirse, astımlı hasta kolay kolay sigara içemez. Çünkü astımı kronik olur. Genellikle bronşitli hastaların çok büyük bir kesiminde sigara kullanmaktadırlar. Sigaranın yapmış olduğu bronşit zaten bir sigara hastalığıdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ