Bir petrol şirketinin, petrol yataklarını işlettiği ya da topraklarından petrol borularını geçirdiği ülkenin hükümetine ödediği komisyon...

Royalti,
(Royalty).
Redevans
Devlet hissesi,
Telif hakkı ücreti.
İşletme hakkı ücreti,
Patent ücreti, 
Kiralama hakkı, Kullanma hakkı, 
Özel izin hakkı, Ayrıcalık hakkı, 
İşletme özel izni.

Royalty veya Royalti kelimesi sözlükte redevans terimine karşılık tanımlanmıştır. Bir berat, lisans hakkı veya ticari marka sahibinin bunu devrettiği firmalardan aldığı maddi karşılık. Buna göre, royalty, sanayi, ticaret ve bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi, firmaların sahip oldukları hakların üçüncü kişilere devredilmesi karşılığında alınan bedel anlamında kullanılmaktadır. Royalty, lisans sahibine, devrettiği lisans hakkı nedeniyle, lisans alan tarafından ödenen bedeldir.

Royalty, hukuk dilinde kelime anlamı itibariyle; maden çıkartma hakkını kullanmak için bir madenin veya arazinin sahibine ödenen, işletme hakkı ücreti, royalti, telif hakkı, patent ücreti, kiralama hakkı, kullanma hakkı, özel izin hakkı, ayrıcalık hakkı, işletme özel izni (işletme mezuniyeti lisansın istimali); “royalty agreement”, işletme özel izin anlaşması, işletme mezuniyeti mukavelenamesi; “royalty fees”, telif ücretleri; “royalty interest”, patent (redevans) faizi, maden hisse senedi faizi; “royalty rent”, imtiyaz kirası; “royalty tax”, telif ücreti vergisi olarak kullanılmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ