Yünlü ya da pamuklu bir tür dokuma...

Abadan,
Filafil,
Sofra örtüsü,
Yünlü ya da pamuklu bir dokuma,
Sofra örtüsü, Aşağı yukarı dört metre kare genişliğinde, üzeri iki ayrı renkte küçük karelerle süslü olan; yatak, yorgan sarmakta örtü olarak veya kışın omuz atkısı olarak kullanılan yün dokuma, ince battaniye.

Kalın kumaştan yapılmış, işlemeli, cepkene benzer bir çeşit ceket.
Aba yelekte dokuma abadan yapılır. Yelek bildiğimiz yelek gibi dikilir. Fermuar yokken kemik ve ilikli olarak yapılırdı. Günümüzde ise genellikle fermuarlı olarak yapılır.

Bursa, Keles’de dokumalar çulfalık tezgahında yapılır. (Bu tezgah dardır. Dokunan eşyaların eni 35 cm.' yi geçmez. Geniş dokuma istenirse dokunanları yanyana çiterler. Tezgahın güzüsü, makarası, ipi hayvan kirişi, tefesi, karga veya tel olur, selmini, ayakçılık’ı vardır. Soğuk havalarda tezgahın altına kor ateş konur. Çulfalıkta Aba dokunur. Daha önce iki defa dinkte yün tepilir. Daha önce ayak ile teperlerken bugün Baraklı’ daki dink (link) te tepilmektedir. Abadan erkek giysisi, karçın, çoban yağmurluğu yapılır. Çulfalıkta ayrıca erkeklere ak kuşak, çoban şalı; kadınlara peşkir (önlük), şal kuşak (arkalık), ferece (siyah yünden), allı yeşilli minden, ve yaygı da dokunur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ