Türkiye’de sihirbazlığın yerleşmesine ve yaygınlaşmasına öncülük etmiş illüzyonist...

Zati Sungur, 
(10 Mart 1898, Bursa - 06 Temmuz 1984, İstanbul) , 
Türk Sihirbaz, İllüzyonist.
Sihirbazlar Kralı.
Dünyaca ünlü on sihirbaz arasında yer alır.
1916 yılında Gedikli Çarkçı Mektebi'ni bitirdi. Denizaltı eğitimi için Almanya'ya gönderildi. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'da illüzyonla ilgilenmeye başladı. 1922 yılında Latin Amerika'ya gitti ve orada çeşitli gösteriler düzenledi. Önceleri Kont Sati von Richmond takma adıyla sonraları Zati Bey adıyla sahne aldı. 1936 yılında Türkiye'ye döndükten sonra Anadolu' nun çeşitli yerlerini gezdi. 1938 yılında sahne asistanı Necla Hanım'la evlendi. Bu evlilikten iki kız çocuk sahibi olur. 

1966 yılında, Dormen Tiyatrosundaki gösterilerinin ardından aktif sahne yaşamına son verdi. Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, Portekizce ve İtalyanca’yı ana dili gibi biliyordu.

1920yılında Berlin Winter Garten'deki gösterisi ile büyük üne kavuşur. Bir grup sanatçıyla birlikte turneye çıkar; Fransa, İtalya, İspanya, Kuzey Amerika ve sonra da 1922 yılında Güney Amerika'ya gider. Orada kendi kadrosunu oluşturup, iki saat süren gösterisi, yaklaşık 10-12 yardımcısı ve iki kamyonu dolduracak miktarda zengin malzeme ile Güney Amerika'nın değişik ülkelerinde, Şili, Paraguay, Brezilya ve Arjantin'de sahneye çıkar. Zati Sungur kendisini ve sanatını geliştiren bir sanatçıydı. Çekoslovakya'nın Karlovy Vary şehrinde düzenlenen uluslararası bir illüzyon yarışmasında birinci seçildi. 1981 yılında da aynı kentte düzenlenen Uluslararası İllüzyonistler Kongresi'nde kendisine Sihirbazlar Kralı ünvanı verildi. Dünyaca ünlü on sihirbaz arasında yer aldı.

6 Temmuz 1984 gecesinde kalp yetmezliği nedeniyle öldü.

Zati Sungur'un vefatından sonra Türk illüzyon sanatçılarından üstat Zati Sungur'un yetiştirdiği en ünlü talebesi Sermet Erkin sahne hayatında hocasının ekolünü sürdürmüş, zarif ve efendi kişiliği kadar yeteneği ve engin bilgisi ile de onyıllar boyunca ülkemizde adeta tek başına illüzyon sanatını, daha doğrusu Zati Sungur Ekolünü temsil etmiştir. 

Zati Sungur’un öncülüğünde yurdumuzda yayılan illüzyon sanatının bazı isimleri;
Sermet Erkin,
Emin Atabay, 
Kamil Tekin Turan,
Farabi, 
Bahattin Giray
Talat Şener.  
Erdinç Demiray,
Dr Selim Başarır,

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ