Tavşan yavrusu...

Çişik, 
Göcen,
Göçken,
Kaylak,
Halk dilinde; Tavşan yavrusu.
Yavru tavşanların beslenmesi olgun tavşanlara göre farklıdır. Bünyeleri daha hassastır. Fazla yeşillik verilmesi yavru tavşanların bağırsak floralarının bozulmasına, ishale ve ölüme yol açabilir. 

Tavşan yavruları için besleme anne sütünü yeteri kadar alması ile başlar. Yavru bir tavşan annesinden 30 ila 45 gün süt emmesi gerekmektedir. Burada onların yeteri kadar süt emmeleri çok önemlidir. Çünkü anne sütü ile gerekli bağışıklık elemanlarını almaktadırlar. Yavrular bu bağışıklık elemanlarını anne sütü haricinde başka hiçbir besinden alamazlar. Burada süt sadece tavşan sütü olmalıdır. Yavru tavşan erken sütten kesildi ise başka süt, inek sütü verilmemelidir. Çünkü inek sütü ile tavşan sütü, kompozisyon açısından büyük farklılıklar içerir. Buda yavru tavşanlara zarar verir. 

Tavşan yavruları 15 günlük olduktan sonra anne sütü ile beraber kuru yonca, kuru saman ve pelet yem tüketmeye başlarlar. Bu yüzden aldığınız yavru çok küçük ise ona bu tip gıdalar verilebilir. Kuru yonca, kuru saman bulunamadığı zaman yonca unlu pelet yemlerde aynı faydayı sağlar. Yavru bir tavşan bir aylıkken sütten kesildiği zaman ortalama 400 - 600 gr canlı ağırlığa sahip olur. Tavşanların beslenmesinde diğer bir nokta da onlara sebze ve meyva vermenin zamanıdır. 

Bu besinler sulu gıda olduklarından 3 aylık yaştan önce verilmeleri uygun olmaz. Çünkü sindirim sisteminin gelişimi tam olarak gerçekleşmemiştir. Tavşanımız 3 aylık olduktan sonrada ancak hafta 1-2 kez bu besinler verilebilir. Bunların her gün verilmesi de uygun değildir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ