Tanzimat edebiyatının öncülerinden olan şair ve yazarımız...

Şinasi,
İbrahim Şinasi,
(D. 5 Ağustos 1826 - Ö. 13 Eylül 1871)
Türk gazeteci, şair ve tiyatro yazarı.
Osmanlı Döneminde 5 Ağustos 1826 yılında İstanbul'da doğdu. 

Topçu yüzbaşısı olan babası Mehmed Ağa, 1829 yılında Osmanlı-Rus Savaşı sırasında vurularak ölünce, annesi onu yakınlarının desteğiyle büyüttü. Şinasi, ilköğretimini Sıbyan Mektebi'nde ve Feyziye Okulu'nda tamamladı. Sonra Tophane Kalemi'ne katip adayı olarak girdi. Burada İbrahim Efendi'den Arapça ve Farsça öğrendi. Aynı kalemde görevli eski adı Chateauneuf olan Reşat Bey'den Fransızca dersi aldı. Buradaki çalışkanlığı ve başarısı nedeniyle, önce memurluk sonra hulefalık derecesine yükseltildi. 1849 yılında bilgisini artırması için devlet tarafından Paris'e gönderildi. 

Burada edebiyat ve dil konularındaki çalışmalarını sürdürdü. 1851 yılında Societe Asiatique'e üye seçildi. 1854 yılında Paris'ten döndü. Tekrar Tophane Kaleminde çalıştı. Meclisi Maarif Üyeliği'ne atandı. Encümeni Daniş'te (ilimler akademisi) görev yaptı. Koruyucusu Sadrazam Mustafa Reşit Paşa’nın görevinden ayrılması üzerine üyelikten çıkarıldı. 1860 yılında Ağah Efendi ile birlikte Tercüman-ı Ahval Gazetesi'ni çıkardı. Devlet işlerini eleştirmesi ve Sultan Abdülaziz'e karşı girişilen eylemin düzenleyicilerinin yanında yer alması nedeniyle 1863 yılında Meclis-i Maarif'teki görevine son verildi. 

Gazeteyi Namık Kemal'e bırakarak, 1865 yılında Fransa'ya gitti. 1869 yılında Fransa'dan İstanbul'a dönünce bir matbaa açtı. Kısa bir süre sonra da 13 Eylül 1871 yılında beyin tümöründen öldü.

Eserleri;
Tercüme-i Manzume Şair Evlenmesi
Müntehabat-ı Eşhar-Divan-ı Şinasi (1862),
Durubu Emsali Osmaniye (1863, atasözleri derlemesi)
Müntahabatı Tasviri Efkar (18623, 1885 seçme makaleler)

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ