Pigment kaybı nedeniyle düzensiz beyaz alanlar bulunan deri ...

Vitiligo,
Latince: vitiligo.
Pigmentlerin kaybolmasına bağlı olarak deride meydana gelen beyaz, yama şeklindeki lekeli deri hastalığına verilen ad. Vücudun bütün bölümleri etkilenebilir. Sık görülen yerler , yüz, dudak, el, kol, bacak ve genital bölgelerde görülebilir. 

Deride melanin yetersizliği sonucu etrafı sınırlı, düz, renksiz veya beyaz lekelerin oluşmasıdır. Atlarda ve sığırlarda cerrahi girişimlerden ve yaralanmalardan sonra melanositlerin yıkımı ve pigment kaybına bağlı olarak biçimlenir. Melanositlerın otoimmün, yıkımı sonucu deride renksiz, beyaz, çoğunlukla segmental yayılımlı, yavaş büyüyen lekelerle belirgin kazanılmış bir melanin yetersizliğidir.

Normal deri görünümünde, pigment kaybı nedeniyle düzensiz beyaz alanların bulunduğu bir deri durumudur. Genelde edinilmiş bir durum olarak görülen vitiligo, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ancak, belirli genetik özelliklere sahip ailelerde hastalığa yatkınlık görülmektedir. Kontrasta bağlı olaraki koyu tenli kişilerde daha belirgindir. Vitiligo'nun nedeni tam bilinmemekle beraber pigment üreten melanosit hücreleri olan melanositlerin deri veya çevre dokulara hasar vermeksizin seçici kaybına bağlı olarak otoimmünite üzerinde durulmaktadır.

Lezyonlar düz, pigmentasyonsuz ve koyu sınırlı olarak görülmektedir. Sınırlar tam olarak tanımlanabilmektedir, ancak düzensizdir. Sıklıkla etkilenen bölgeler yüz, dirsekler ve dizler, eller ve ayaklar ve genital bölgedir. Ayrıca, travma ve basınç görmüş bölgeler de etkilenmektedir. Hastalıktan korunma yolları bilinmemektedir.

Vitiligo lekelerini makyaj yada boyalarla kapatmak güvenli ve kolay bir yöntem olarak sayılır. Daha çok suya dayanıklı kozmetikler seçmek, hemen hemen bütün deri tipleri için mevcuttur. Bunların yanında bronzlaştırıcı etkisi olan bileşikler de mevcuttur. Ayrıca dövmeler de vitiligo plağındaki mikropigmentasyonla yardımcı olmaktadırlar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ