Ördek ...

Badi,
Ördek,
İng. duck,
Fr. canard.
Perde ayaklılardan, evcil ve yabani bir türdür. Anatinae, su kuşu (Anas), alt familyasından bütün dünyanın sulak bölgelerinde yaşar. Perde ayaklı su kuşlarına verilen ad.

Yassı gaga, derili ayaklar, badi badi bir yürüyüş ve vak-vak gibilerden bir ses, bizim iğin ördeklerin şaşmaz özellikleridir. Oysa tabiatta ördekle çok yakın akrabası kazı birbirinden ayırt etmek pek o kadar kolay değildir. Ördekler genellikle kazlardan çok daha ufaktırlar. Ördekler vakitlerinin en büyük kısmını suda geçirirler, kazlar ise tam aksine karadaki otlarla beslenmeyi tercih ederler. Ördeklerin sesi vak-vak olarak tarif edilebilir, kazlannkisi otomobil kornasını hatıra getirir. Fakat Ördeklerle kazlar arasındaki bu farklar bile genel değildir. Özellikle tropikal bölgelerdeki bazı kazsılar, gerek irilik ve görünüş, gerekse huy ve davranış bakımlarından ördekle kaz arası yaratıklardır. Ülkemizde ördekler, birçok ırkın karışmasından elde edilen melez karışımıdır. Yabancı ülkelerde, ıslah edilmiş Kampbel, Pekin, Ruen gibi saf ırklar mevcuttur. Evcil ördekler, yabani olan yeşilbaştan türemiştir.

Ördeğin gagası süzgeç vazifesi görür. Ördek, dilini hareket ettirmek suretiyle çamurla suyu gagasının küçük aralıklarından geçirir. Bazı ördek çeşitleri başlarını iki yana sallamak suretiyle aynı işi görürler. Ördeklerin suda o kadar keyifleri yerindedir ki, mükemmel uçucu kuşlar olduklarını çok kere unuturuz. Yeşilbaş ördekler saatte 85 -90 km. ile, hatta daha hızlı uçarlar. Tabiat bilginleri ördeklerin kazlar veya kuğu kuşları kadar uzun yaşamadıkları fikrindedirler. Ördeklerin hastalıklara kurban gitmeleri ihtimali daha kuvvetlidir. Kır kurdu ve karga gibi birçok düşmanları vardır. Ördek yumurtaları arasında ölüm nispeti yüksektir. Avcılar da ayrıca pek çok ördek avlamaktadırlar. Yabani ördekler çoğunlukla 20-30 yıl yaşarlar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ