Muzgiller familyasından, Orta Amerika ve Madagaskar’da yetişen bir ağaç...

Ravenala,
Madagaskar dilinde,
Ravenala madagascariensis.
Muz Palmiyesi,
Gezgin Palmiyesi,
Yolcu Palmiyesi. 
Dünyadaki en enteresan ve gösterişli ağaçlardan biridir. Bu ağacı, ülkemizde kış bahçelerinde yetiştirmek mümkündür. Ilıman Akdeniz sahil kuşağında, kışın dondan koruma için gerekli tedbirler alınmalıdır.

Strelitziaceae (Cennet Kuşu Çiçekleri) ailesinden olan bir bitki. 
Muzgillerden Ravenala Madagaskar’da yolcu ağacı da denir. Çünkü bunun yapraklarının dip kısmında su vardır, ihtiyaç halinde yolcu bununla susuzluğunu giderir. Ravenala’nın vatanı, adından anlaşılacağı gibi Madagascar Adası' dır. Madagaskar' a endemik bir ağaçtır. Muz Palmiyesi,18 metreye kadar boylanabilir. Her iki tarafa simetrik olarak uzanan ve muza benzeyen 25-50cm. genişliğindeki yaprakları, sapları ile birlikte 3 metreyi bulur. Yapraklarının şekli nedeni ile muza, uzaktan bakıldığında ise geniş yapraklı bir yelpazeye  benzer. Madagaskar’a giden gezginlerin, ormanda su gereksinimlerini, Ravenala’nın geniş yapraklarında biriken sudan karşılamaları nedeni ile verilmiştir. 

Çok sayıda, krem renkli ufak çiçekleri tek sap üzerinde 30cm uzunluğunda tek bir çiçek gibi görülürler. Ağaç, tropiklerde bütün yıl boyunca çiçek açar. Kahverengi meyvelerinin içinde, parlak mavi renkli köşeli şekillerde olan tohumları da bitki kadar çekicidir. Tropik bir bitkidir, ancak kısa süreli ve hafif dona dayanabilir. Rüzgardan korunmalıdır, rüzgar nedeni ile, muzlarda olduğu gibi yaprakları parçalanır. Toprak için çok seçici değildir, kumlu veya killi topraklarda yetişir. Köklerinin suda olmasından hoşlanmaz, ancak devamlı nemli toprakta daha iyi gelişim gösterir. Bol güneşi tercih eder, yarı gölgeye de dayanıklıdır. Ülkemizde kış bahçelerinde ve kışın dondan koruyarak güney sahillerimizde yetiştirilebilecek bir bitkidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ