Maden ve inşaat işçilerinin giydiği koruyucu başlık...

Baret,
İşçilerin başlarına giydikleri, metal veya plastikten yapılmış şapka.
İnşaatta çalışanların ve madencilerin giydiği koruyucu başlık. Baret vücutta kafayı koruma amaçlı kullanılır. 
Baret; çalışanların güvenliği açısından çok önemli bir iş güvenliği malzemesidir. Baretler kask'a benzer. İşlevleri aynı olup ikiside darbelere, fırlayan cisimlere, düşen cisimlere ve olası aksi durumlarda kafayı darbelere karşı korur. 

Baretlerin üst kısmı sert bir malzemeden, içi ise yumuşak malzemelerle kaplanmıştır, bu sayede kullanımı rahat ve dış etkilere karşıda sağlamdır.

Baretler direkt olarak kafaya oturmaz, içerisinde bulunan kayışlar kafaya oturtulur ve baretle kayış arasında belirli bir mesafe vardır. Baretin içinde darbe emici materyaller kullanılmıştır. Her sektörden şantiye vb. alanlarda baret takmak gerek çalışanlar için gerekse ziyaretçiler için zorunludur. Herhangi bir madeni aksamı bulunmaz. Darbe, nem, ısı, su, asit, ter, elektrik vb. etkilere karşı dayanıklı ve tek parça olarak 450 gr' dan fazla olmayan ve önünde siperi bulunan kubbe şeklinde yalıtkan maddeden imal edilir.

Baretlerin başüstü bantları 4 adetten az olmamalı, çevre bantlarıyla sıkı şekilde birleştirilmiş ve iç tepe üst noktasıyla ara mesafesi 30 mm'den az olmamalıdır. Baret kafaya en az 8 cm geçmeli ve çalışma esnasında düşmeyecek şekilde takılmalıdır. Baretler 50 hz ve 20.000 V' luk delinme gerilimine mukavemet göstermek durumundadır.

Baret renklerine göre kullanımı aşağıdaki gibidir.
Sarı renkli baretler, İşciler.
Beyaz renkli baretler, Üst düzey yönetici ve ziyaretçiler.
Mavi renkli baretler, Mühendis ve Teknik elemanlar.
Turuncu renkli, Formenler ve ustabaşılar.
Kırmızı renkli, Yangınla mücadele ve sivil savunma ekipleri.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ