Kimi hastalıkları sağaltmak amacıyla bir bez üzerine yayılıp vücudun kimi yerlerine konulan, koyuca lapa ya da özel biçimde yapılmış eczalı parça...

Yakı,
İng. Emplastre, Plaster, blister, cautery, adhesive, sticking plaster, plastering.
Çeşitli etkin maddelerin içine bal mumu, reçine, terementi esansı gibi maddeler de katılabilen, katı veya yarı-katı yapışkan kitlelerin pamuk, keten, kumaş üzerine yayılmasıyla elde edilen ve vücudun çeşitli bölgelerine dıştan yapıştırılarak uygulanan bir ilaç biçimi.

Bazı hastalıkları tedavi etmek amacıyla bir bez üzerine yayılıp deri üzerine uygulanan, beden ısısıyla vücuda yapışan, koyuca lapa. Çeşitli otlardan, nesnelerden yapılarak, ağrıyan, hasta organ üstüne konulan bir ilaç.

Vücudun muhtelif yerlerindeki adale ağrıları ile romatizma, siyatik ve lumbago ağrılarının azalmasına yardımcı olarak hazırlanan yakı ağrılı yere tatbikinde etkisini hemen gösterir. Boyun, omuz, bel ve diğer bölgelerdeki kas ve eklem ağrılarında, ağrılı kas gerilmesinde belirtilerin azaltılması için kullanılır.

Açık yara ve tahriş olmuş deriye, hassas ciltlere uygulanmamlıdır. Tatbik edildiği zaman dışarıdan ısı uygulanmamalıdır. Yakının yapıştırılacağı ağrılı yerin üzeri temizlenir, kurulanır ve yakı yapıştırılır.(Eski deyimle vurulur). Yapıştırılacak yer üzerine konup, sıvazlanarak yapışması sağlanır. Yakma etkisi kayboluncaya kadar kullanılır. Üzerine baskı uygulanmamlıdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ