Güneydoğu Anadolu’da geniş bir ova...

Harran,
Harran ovası,
Altınbaşak Ovası,
Viranşehir Ovası,
Suruç Ovası.
Harran ovası(Altınbaşak Ovası);
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli ovası. Altınbaşak Ovası olarak da bilinir. 
Şanlıurfa ilinin güney kesimindedir.

Harran Ovası, Suriye sınırına yakın olan bir bölgedir. Şanlıurfa'ya 44 km uzaktadır. 1500 km² 'lik bir alanı kaplar. Ovanın doğusunda Viranşehir Ovası, batısında Suruç Ovası bulunur.  Harran Ovası, ortalama 375 m yüksekliğiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en alçak yerlerindendir. 
 
Tevrat'ta Haran olarak geçen yerin burası olduğu söyleniyor. İslam tarihçileri kentin kuruluşunu Nuh Peygamber’in torunlarından Kaynana veya İbrahim Peygamber’in kardeşi Aran'a (Haran) bağlarlar. Harran'a Hz. İbrahim' in kenti de deniliyor. Harran'da İbrahim Peygamber’in evinin, adını taşıyan bir mescidin varolduğunu söylenir. Harran; ay, güneş ve gezegenlerin kutsal sayıldığı eski Mezopotamya putperestliğinin (Sabiizm) önemli merkezi olması yönüyle de ünlüymüş. 

Çok az yağış alan Harran Ovası’nda eskiden kuru tarım yapılır, güney kesimdeki araziler ise yer altı sularından yararlanılarak sulanırdı. Ancak bölgenin kaderini değiştiren Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) kapsamında Fırat Nehri’nin sularının ovaya aktarılması çalışmaları başarıyla tamamlanmıştır.  Güneydoğu Anadolu Projesi’nin bir parçası olan Sulama Tünelleri’ nin açılmasıyla, tüm ova sulanmaya başlanmıştır. 

Harran ovasında sanayi bitkilerinin üretimi yapılabilmektedir. Harran Ovası’nın verimli toprakları üzerinde sulama olanaklarıyla birlikte pek çok ürün yüksek kalitede yetiştirilmeye başlanmıştır. Ovada yetiştirilen belli başlı ürünler buğday, arpa, pamuk ve mercimek olarak sıralanabilir. Hemen her sebzenin yetiştirildiği Harran Ovası’nda ikinci ürün olarak mısır, soya fasulyesi ve susam da yetiştirilmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ