Fovizm akımının öncülerinden olan ünlü Fransız ressam....

Andre Derain, 
(1880-1954).
Klasik modernizm'e yönelmiş, kübizmin öncülerinden olmuş bir usta. Çağdaş sanatın kurucularından Andre Derain, 10 Haziran 1880 tarihinde Paris in güney batısında, Seine kıyısında küçük bir kasaba olan Chatou'da doğdu. Derain' in eğilimi ve merakı resim sanatı üzerine idi. Bu nedenle daha ilk ve orta öğrenimi sırasında Jacomin adlı bir ressamdan ilk derslerini aldı. Yirmi yaşına doğru bir trende, rastlantı sonucu tanıştığı Vlaminck' in yoğun bir çabasıyla resme yöneldi ve Carri Akademisi'ne öğrenci olarak yazıldı. 

 Chatou da Vlaminck'in özel atölyesini bir süre paylaştı. Erken yaşlarda müze sanatı'nı keşfetti. Genellikle dinsel konuları, yalın görünümlü natürmortları içeren 1910 sonrası resimleri, kimi kaynaklarda Derain'in gotik dönemi olarak anılır. İsa'nın Son Akşam Yemeği , İki Kızkardeş , Paul Poiret'nin Portresi ve şimdi Moskova Müzesinde bulunan Cumartesi , onun bu dönemine özgü yapıtları sayılabilir. 

Fovizm, (Fauvisme).
1905 - 1907 yılları arasında meydana gelen, XX yüzyılın gerçekten değerli ve özgün bir sanat akımıdır. Belirli ve kesin kuralları olan bir sanat ekolü olmamış. Peyzaj, natürmort, insan figürleri konuları ve resimde çiğ ve sert renkler kullanmak, bu akımın birinci özelliğidir. Fovizm akımın sanatçılarına göre resim, düz bir yüzeye yapıldığı için derinlemesine bir arayıştan ibarettir. Resim elden geldiğince sade ve temiz boyanmalıdır. Bu özellikleri ile fovizm pek çok kuralı yıkmış oluyor. 

Derinlik hissi, ışık, gölge, kabartma, belirli kenar çizgileri bir tarafa bırakılır. Resim iki ana özellik üzerinde yoğunlaşır. Renk şiddeti ve bunların yan yana konuluşudur. Fovizm'de hafiflik ve sevinç gözlenir. İzlenimciliğin bir devamı sayılabilir. İzlenimciler de pastel ve yumuşak olan renk tonları, Fovistler de parlaklaşmış, birincilerde küçük fırça darbelerine ağırlık veren teknik ise, geniş ve tek defada oluşmuş renk lekeleri oluşturma anlayışına dönüşmüştür. İzlenimcilerin aksine, Fovist'ler resimlerinde nesneleri deformasyona uğratarak resmetmeyi amaçlamışlardır.

Fovizm'in ilk temsilcileri ;
Henri Matisse (1869 - 1954), 
Albert Marquet (1875 - 1947), 
Andre Derain (1884 - 1954), 
Maurice Vlaminck (1876 - 1958), 
Othon Friesz (1879 - 1949), 
Raoul Dufy (1877 - 1953),
Van Dongen (1877 - 1968),
Georges Roulaut (1871 - 1958).

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ