Asya’da yaşayan ve kafes kuşu olarak da beslenen küçük ve güzel bir kuş ...

Avadavat,
Çilek İspinozu, 
Red Avadavat, Avadavat, 
Red Munia, 
Strawberry Waxbill, 
Tiger Finch.
Çilek ispinozu asya kökenli oldukça çekici bir mum gagadır. Yaklaşık 10 cm uzunluğunda olan bu kuşun erkeğinin temiz, net, flüt sesi gibi güzel ötüşü onu türlerinin arasında tek yapmaktadır. 

Anavatanı Asya'dır. Hindistan, Tayland, Java (Büyük Sunda Adaları), Burma, Kamboçya, Vietnam ve Lesser Sunda adalarında yaşar. Genel olarak şeker kamışı tarlalarında,uzun çayırlık alanlarda, kırlık açık alanlarda ve su kenarlarında bulunurlar. Bu kuşla ilgili diğer ilgi çekici bir özelliği erkeğin üreme zamanı ve üreme zamanı dışında iki tür tüy görünümüne sahip olmasıdır. Üreme sezonunda erkek göz alıcı kırmızı tüyler üzerinde beyaz noktalı bir görünüme bürünür ki çilek adını buradan almıştır. Dişilerde bu beyaz noktalardan yoktur. Üreme sezonu dışında ise erkeğin tüyleri sanki sönüp matlaşır kahverengi bir görünüm alır. Nisandan ekim ayına kadar süren bu dönemde ise üremeye hazır olan dişilerin kuyrukları daha siyahlaşır ve gögüslerinde bir sarılık belirmektedir. (Erkek kuşların tamamen kırmızı olması üremeye hazır oldukları anlamına gelmez kısmi renk deüişiiklikleri olan kuşlarda üreyebilmektedir. ) Ömürleri ortalama 8 sene olan bu kuşlar genellikle 2 ve 4 yıl arası çok iyi ürerler.

Çilek ispinozları iklime kolay alışabilen dayanıklı kuşlardır. Diğer türlerle karışabilen pasif yapıları vardır. Ancak üreme zamanı yuvalarının etrafındaki özellikle kırmızı renkli kuşları istemezler. Bu kuşlar halen yabanil doğadan yakalanıp satışa sunulmaktadır ve öncelikle kuşunuza geniş bir alan vermeniz gerekmektedir. Oldukça seri hareketleri olan bu kuşlara en az 60-70 cm lik bir kafes yada bir salma, kuşhane sunmalılısınız. Geniş alanlardan hoşlandıklarını göreceksiniz.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ