Asur Krallığı’nın başkenti...

Ninova, 
Asur Krallığının Başkenti.
Ticaret ile uğraştılar. Kolonicilik yapmışlardır.
Anadolu’nun en eski yazılı belgeleri Kayseri'de Kültepe tabletlerinde bulunan belgeler Asurlu tüccarlardan kalmadır.
Asurlular Asya’da ilk atlı birlikleri oluşturmuşlar. İlk sömürge imparatorluğudur  ve en önemlisi Dünyanın ilk kütüphanesi Ninova’da kurulmuş.

Asurlular; Hareketli, güçlü, aynı zamanda da acımasız ve kan dökücü bir halktı. Asur ordusu çok iyi örgütlenmişti. Mızraklı askerler, okçular, örme zırhlar giyerlerdi. Savaş arabaları vardı, çok çabuk yer değiştirebiliyordu. Kuşatma gereçleri son derece gelişmişti. Ayrıca, gerçek bir süvari sınıfı da tarihte ilk olarak Asur ordusunda kurulmuştu. Ne var ki, bu yırtıcı insanlar, kazandıkları her zaferin ardından, ele geçirdikleri savaş tutsaklarına büyük işkenceler yapıyor, işgal ettikleri ülkelerdeki insanları ya öldürüyor ya da sürüyor, ülkeyi sistemli biçimde yakıp yıkıyorlardı.

Başkent Ninova' da, Sargon II (M.Ö.727- M.Ö. 705) büyük bir saray yaptırdı ve önemli bir kitaplık kurdurdu. Sargon II' nin yeri ne geçen Sanherib (M.Ö.705-M.Ö.681), Basra körfezi kıyılarındakı halkları boyunduruk altına alabilmek için bir donanma yaptırarak, Fenike ve Filistin kıyılarını bütünüyle ele geçirdi. Asur Banipal döneminde (M.Ö.668-M.Ö.626), imparatorluk en geniş sınırlarına ulaştı. Avrupa'dan gelen İskitler tarafından istila edildi. Ninova M.Ö.612 yılında alındı ve yerle bir edildi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ