ABD Başkanı Eisenhower’ın takma adı...

İke,
Dwight David Eisenhower.
(1890 –  1969) 
General Eisenhower'ın lakabı, takma adı İke' dır.
ABD' nin 34. başkanı (1953-1961). 

II. Dünya Savaşı'nda 1944-45 yıllarında Batı Avrupa'daki Müttefik kuvvetlerinin başkomutanlığını yapmıştır. 1951 de NATO' nun ilk başkomutanı olmuştur. Alman asıllıdır. 1953 yılından itibaren 8 sene ABD Başkanlığını yaptı. 1954 yılında Barış için Atom programını başlattı. 5 Ocak 1957’de, ünlü Eisenhower Doktrini’ni açıkladı. Bu doktrin ile Orta Doğu ülkelerine askeri ve ekonomik yardımda bulunuldu. Yardımın amacı, komünizmin yayılmasını önlemekti.  Başkanlık dönemi süresince; Kore Savaşındaki ateşkesi korudu, Soğuk Savaş sırasında Sovyetler Birliğine yapılan baskıyı devam ettirdi, savunma öncelikleri gerekçesiyle nükleer silahlar üretti, uzay yarışını başlattı ve Sosyal Güvenlik programını genişletti. 1953 yılında İranda yapılan darbeyle, Musaddık'ın devrilerek yerine Şah'ın getirilmesinde etkin rol oynamıştır. 

Başkanlıktan ayrıldıktan sonra Değişim İçin Yetki (1965) ve Barışı Sürdürme (1966) isimli kitapları kaleme aldı. NATO'nun ilk başkomutanlığını da yapan Eisenhower 28 Mart 1969 tarihinde Washington'da öldü. 

Eisenhower Doktrini;
Seçim kampanyası sırasında Mısır'ın Süveyş Kanalına el koymasıyla patlak veren bunalım Birleşik Krallık, Fransa ve İsrail'in Mısır'a saldırması ve Sovyetler Birliği' nin Mısır'ın yanında yer almasıyla tırmanışa geçti. Bunun üzerine Eisenhower Kongre'den, komünist saldırısına karşı yardım isteyen Ortadoğu ülkelerine ABD silahlı kuvvetlerini gönderme yetkisi istedi. ABD'nin üstlendiği bu yükümlülük sonradan Eisenhower Doktrini adıyla anıldı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ