1959’da geliştirilen üç katlı ABD uzay füzesi...

Delta,
Füze, katı veya çoğunlukla sıvı yakıtla (kerosen ve sıvı oksijen) çalışan, bir tepkili motorun verdiği itme gücüyle hareket eden hava aracına verilen isim. 
Delta uzay füzesi, 30 m. boyunda 80 tona varan itici güce sahiptir. 
Amerikan uzay füzeleri: Bunlardan küçüğü 24 m boyunda, 18 ton ağırlığında ve 450 tonluk itme gücüne sahip Scout füzeleridir. Bunu Thor-Agena D ve Delta füzesi takib eder. 

Titan füzeleri bir seri olup, bunlardan Titan III-C iki çok büyük katı yakıt deposuna sahiptir. Her biri 500 tonluk itici güç verebilecek kapasitededir. Saturn seride daha kuvvetli itici güce sahiptir. Mesela Saturn I 60 m yüksekliğinde, 500 tonluk bir ayrılma itici kuvvete sahip füzedir. Özellikle Von Braun’un inşa ettiği Uz füzeleri Ay’a gitmek için kullanılan Saturn füzelerinin temelini meydana getirmiştir. Nitekim Almanya’yı batıdan ve doğudan işgal eden Amerikalılar ve Ruslar, Almanları füze endüstrilerinde çalıştırarak bugünkü dev uzay sanayiini meydana getirmişlerdir. Zamanımızda gerek klasik, gerekse nükleer patlayıcı başlıklar taşıyan füzeler, büyük gelişmeler göstermesine rağmen, füze denildiğinde akla daha çok uzaya gönderilenleri gelmektedir.

1954 yılında ABD ve SSCB hükümetleri 1957–58 Uluslararası Jeofizik yılında yapma uydular fırlatacaklarını açıkladılar. Bunu ilk başaran SSCB oldu. Bu ülkeden 4 Ekim 1957 tarihinde insansız uzay uydusu, Sputnik 1, fırlatıldı. Sputnik Rusça'da yol arkadaşı anlamına gelir.

ABD de havacılık ve uzay araştırmalarını planlamak ve yönetmek üzere 1958yılında kısa adı NASA olan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ni kurdu. Ama SSCB bu alandaki üstünlüğünü korudu ve 12 Nisan 1961 tarihinde ilk insanlı uzay aracı Vostok l' i fırlattı. V
ostok, adlı aracın taşıdığı Yuri Gagarin (1934-1968) Dünya çevresinde dolaşan ilk insan oldu. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ