Peygamberleri Hud’u dinlemedikleri için Tanrı tarafından yok edilen kavim...

Ad,
Ad Kavmi,
İslam dininin kutsal kitabı Kuran' da geçen bir kavim. Araplar Sami ırkından gelen büyük bir millettir. Başlangıcı, eski zamanlara doğru uzayıp gider. Sami milletler, Hz.Nuh' un büyük oğlu Sam'a mensup olup, ilerlemiş milletlerin ayrıldığı büyük kollardan biridir. Sami dillerden bugün mevcut olan yalnız arap dilidir. 

Adı Ula, kuzeyden, güneye çeşitli kavimlerin göçlerinden de önce, Arap Yarımadası' nda yerleşik bulunan ve medeniyet açısından da en gelişmişi olan bir kavimdir. Diğeri Semud' dur.       
Ad Kavmi, Arabı Aribe'den sayılır ki, bunlar halis araptır. Yani yarımadanın en eski halk' larındandır. Arabı Aribe, Sam' ın 2 oğlu Lavez ve İremden türemiştir. Adı Ula, İrem' in 5 oğlundan biri olan Avs bin Ezm' den gelmektedir. Avs bin Ezm oğulları, Adı Ula diye yad olunur. 
 
Yemen ile Umman arasındaki Ahkaf, Hadramevt ve Şuhar taraflarını yurt edindiler. Hadramevt' te, bugün dağlarda oturanların konuştuğu Ukayli dilinin, Ad dilinden kalma olduğu zannediliyor. Hz Hud da burada nübüvvet vazifesi almıştır. Hatta, İbnü Rüşd Vadisi'nde Nebiyullah Hud adında bir köy vardır.
 
Bir rivayete göre, Araplar' da en evvel melik olan Ad' dır. Ahkaf'' ta bir hükümet kurdu. Vefatında, Şedid, Şeddad, İrem adlı oğulları sırasıyla hükümdar oldular. Şeddad, ilahlık davasına kalkışarak, hatta cenneti taklit ederek, İrem bağı adında müzeyyen bir yer yaptırmıştı. Ad mimarlıkta çok ileri gitmişti. Hala bugün, Ad Kavmi' nin kalıntıları olmak üzere Yemen ve Hadramevt taraflarında, bir takım eserler, şehir, köşk, su bendi gibi büyük bina harabeleri gösterilmektedir.

Şeddat: Hud' un Peygamberliğini yadsıdığından ötürü Tanrı tarafından yok edilen Ad Kavminin efsanevi kralı.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ