Maymunlarla insanları kapsayan memeliler takımı...

Primat, 
(Fr. primate),
Bütün maymun türlerini içine alan memeliler takımı. 
Bilimsel ad primat, bu takım içindeki herhangi bir tür için kullanılabilecek ortak isimdir. Fransızca primate sözcüğünden türetilen Primat sözcüğü, Latincede en başta, mükemmel, asil gibi anlamları içerir. Primat sözcüğü ilk kez İsveçli doğa bilgini Linne tarafından kullanılmıştır. Boyutları ve formları yüksek çeşitlilik gösteren, beyin organizasyonu en iyi gelişmiş memelilerdir. 

Çoğunluğu ağaç üzerinde (arboreal) yaşama uyum yapmıştır. Büyük bir kısım bitkisel beslenir. Göz çukurları, kapalı bir kemikle çevrelemiştir. Köprücük kemikleri ve kör bağırsak, tüm türlerde mevcuttur. üyelerdeki baş parmaklar, kavrama hareketini yapmaya uygundur. Parmaklarda yassı tırnaklar ya da pençe bulunur. Beyindeki koku lobu küçülmüştür. 

Primatlar, hayvanlar aleminin memeliler sınıfından maymun ve benzeri hayvanları içeren takım. İnsansı maymunları (goril, orangutan, şempanze, gibon ve insan), maymunları,ayrıca lemur, marmoset, galago, tarsiyer ve lorisleri içerir. Primatlar çevik ve hızlı canlılardır. Çoğunluğu ağaçlarda yaşar. Hepsinin elleri, ele benzer ayakları, ileri bakan gözleri vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ