Lonca örgütlerine dayanan ekonomi ve devlet anlayışı...

Korporatizm,
Fransızca: Corporatisme,
Lonca; Eskiden belli bir iş kolunun usta, kalfa ve çıraklarını içine alan dernek. 
Aynı meslekten zanaatkar ve esnafın pir tanıdıkları bir ustanın manevi başkanlığında oluşturdukları tarikat kardeşliği örneğinde oluş­turduktan dernektir. Sözcük Kata­lanca, İspanyolca ve İtalyanca' da ortak kökten gelmektedir.

Ortaçağ' da İtalyan şehir devletlerinden başlayarak bütün zanaat üretimi lon­calar halinde örgütlenmiş, onüçüncü yüzyıldan itibaren Avrupa' da bütün imalat dallarında zanaat dalı kadar lonca örgütü oluşmuştur.

Sendikaları ortaçağ loncalarına dönüştürme yoluyle gerçekleşeceği varsayılan toplumculuk anlayışıdır. Ortaçağ loncalarına benzer örgütler kurarak toplumu düzenleme anlayışını dile getiren loncacılık, bir yandan loncacı devlet (koporatif devlet) adı altında faşist bir anlayışa yönelirken öbür yandan loncacı toplumculuk (korporasyon sosyalizmi) adı altında ütopyacı bir toplumculuğa yönelmiştir. Loncacı toplumculuk, sendikacılıktan farklı olarak, ortaçağ zanaatçılarının bağımsız loncalarını yendien dirilterek toplumculuğu gerçekleştirmeyi yeğler. 

Ortaçağ zanaatçılarının loncaları, sendikalardan birçok bakımlardan farklıdır. Bağımsız bir loncanın üyesi olan zanaatçı, çalıştığı araç ve aletlerin sahibidir, yöneticilerini kendisi seçerek çalıştığı endüstriyi bizzat yönetir, böyle olunca da amacı üyelerinin haklarını korumaktan çok, endüstrinin iyi işlemesine yönelmiş barışçı bir amaçtır, bir endüstri kolunda çalışan ayak işlerinde kullanılan çocuktan işletmeciye kadar bütün işçilerini içine alır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ