Kendi adını taşıyan İncil ile de tanınan, Hz. İsa’nın havarilerinden biri...

Barnabas, 
Barnaba, 
Barnaba İncili, (Barnabas).
Hıristiyan aziz.
Barnabas Kıbrıslı olup Kıbrıs Kilisesi'nin kurucusu.
Kıbrıs'ta öldürüldüğüne inanılır. 
Her yıl 11 Haziran,  Aziz Barnabas Günü olarak kutlanır. 
Yahudi bir aileden doğmuştur. Levi Kabilesindendir. Asıl adı Joseph. Barnaba adı, teselli oğlu anlamında ona sonradan verilmiş bir lakaptır. Barnabas'ın kaleme aldığı incil, İsa'nın bir şakirdi tarafından, bizzat Hz. İsa'nın yanında geçiren bir kişi tarafından yazılmış. 


Bugüne kadar gelmiş, bilinen tek İncil'dir. Kabul edilmiş dört İncil'in yazarlarından farklı olarak Hz. İsa ile doğrudan teması olmuş ve öğretisini doğrudan İsa'­dan almış birisiydi. 

Havari Petrus'un akrabası olup, incil yazarlarından Markos'un arkadaşı idi. 1. Misyon Gezisi'ne Pavlos'la birlikte çıktılar. Sonra yolları ayrıldı. Sünnet Geleneği'ni savundu. Pavlos'un Yeni Yorumlarını kıyasıya eleştirdi. Gezi anılarını kaleme alan Luka, anlaşmazlık sonrasında Pavlos'un tarafında kaldı. Çeşitli kaynaklarda Barnabas havarilerden sayılır. Bugün elimizde bulunan incillerden başka Aziz Barnabas İncili de bulunmaktadır. Aziz Barnabas incili, Matta, Markos, Luka ve Yuhanna incillerinden biraz farklıdır. İsa' nın kişiliği bu İncilde Tanrı' nın oğlu şeklinden ziyade örnek insan modeli şeklindedir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ