“Bolero” ve “İspanyol Rapsodisi” adlı yapıtlarıyla tanınmış Fransız besteci...

Maurice Ravel,
7 Mart 1875’de Ciboure’de doğmuş,
28 Aralık 1937’de Paris’te ölmüştür.
20. yüzyılın önemli bestecilerindendir. Özellikle orkestrasyon konusunda çok başarılı olan Ravel’in en tanınmış eseri Bolero 'dur. Bolero kadar ünlü bir diğer çalışması, 1922 yılında Rus besteci Modest Musorgski’nin eseri olan Bir Sergiden Resimler adlı piyano eserinin orkestrasyonudur.

Ravel, Fransa’nın Bask bölgesinde, İspanya sınırında Ciboure köyünde 7 Mart 1875 tarihinde doğdu. Annesi Bask, babası ise İsviçreli bir sanayiciydi.
Avrupa müziği ve doğuya ait tınılar ile eserlerinde kullanmış. En fazla İspanyol müziğinden etkilenmiştir. Bu sebeple , İspanyol Rapsodisini 1908 yılında ve onun en fazla tanınan eseri Baloroyu da 1928 yılında bestelemiştir. Bolero bugün belki de Klasik Müzikte en fazla sevilen eserlerden bir tanesidir.

1910-1920 yılları arasında Paris'te bulunan Rus bestecilerle tanışması ve onların eserlerini dinlemiş olması onu bir süre neo-klasik eserler vermeye yöneltmiştir. Ancak I. Dünya Savaşı nedeniyle sağlık koşulları savaşa gitmesini engellediğinden ambulans şöförü olarak savaşa bir şekilde destek veren Ravel, ABD ye gittiğinde büyük bir ilgi gördü. Amerika da jazz müzisyenlerle tanışması onun müziğinde jazz etkilerinin de girmesine neden oldu.

İlginç bir kişiliktir, Ravel. Mesela 1921 yılında Fransız hükümetinin verdiği Legion d'Honneur ödülünü reddetmiş. 1931 yılında Oxford Üniversitesi’nin verdiği onursal doktorayı ise kabul etmiştir.

İçe dönük bir karaktere sahip olan Ravel, 1927 yılında bazı nörolojik problemler yaşamaya başlar ve sonunda afazi (söz yitimi) problemi doğar. Bunama belirtileri ve ilaveten 1932 yılında geçirdiği trafik kazası sonunda eser veremez. 1937 yılında da geçirdiği başarısız beyin ameliyatı sonucu hayatını kaybeder.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ