Asma hastalığı...

Mildiyu, 
(Fr. mildiou, mildew).
En çok bağlarda görülen, peronospora cinsinden, emeçlerini bitkilerin yapraklarına salarak yaşayan asalak bir mantarın oluşturduğu hastalık.
Bağcılar arasında Pronos diye bilinen bir fungal (mantar) hastalığıdır. Daha çok yağışlı ve rutubetli ilkbahar ve yaz başlangıcında olur. Kurak bölgelerde ve yörelerde pek görülmez. 


Asmanın her türlü yeşil organını (yaprak, sürgün, salkım, sülük) hastalandırabilir. Sürgünler 25 cm boya ulaşınca hastalık önce yapraklarda dikkati çeker. Başlangıçta yaprak bir yağ lekesi görünümünde olan lekelerin bir süre sonra alt yüzünde beyaz bir küf örtüsüyle kaplandığı görülür. 

Bu kısımlarda yaprak rengi sarımtıraktır. Lekeler zaman geçtikçe büyür orta kısımları kızarır kurur ve dökülür. Sürgünler de bazen hastalığa yakalanır. Hastalık şiddetli olursa sürgünleri kurutabilir. Çiçek salkımlarının hastalığa yakalanmaları sıkça görülür. Böyle çiçek salkımları bembeyaz bir küf örtüsüyle kaplanır ve sonuçta kururlar. 

Daneler ise külleme hastalığında olduğu gibi çatlamaz sadece suyu çekilir, buruşur ve adeta meşinleşir. Özellikle hastalığın art arda görüldüğü yıllarda ve yerlerde yere dökülmüş hastalıklı yaprakları ve omca üzerinde hastalıklı kısımları toplayıp imha etmek bir sonraki yıl için yararlı olur. Mildiyöye karşı bordo bulamacı veya ruhsatlı diğer hazır ilaçlar koruyucu olarak kullanılabilir. İlaçlamalara nem ve yağış devam ettiği sürece devam edilmelidir.

İlaçlamalarda dikkat edilmesi gereken husus pülverize edilen ilacın, omcanın bütün yeşil aksamını ve özellikle de yaprakların alt ve üst yüzeylerini ince zerreler halinde tam olarak kaplamasını sağlamaktır.

Diğer Asma Hastalıkları:
Bağlarda Ölü Kol Hastalığı, (sürgün kuruması).
Kurşuni küf hastalığı,
Bağ Küllemesi,
Bağ Kanseri,
Kav, 


Bağ Zararlıları ;
Maymuncuk, 
Bağ Salkım Güvesi, 
Unlu Bit, 
Bağ Uyuzu, 
Bağ Filokserası, 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ