Vernik yapımında kullanılan bir cins fosil reçine...

Kauri,
Günümüzde, Dünyanın her yerinde ağaçlar kendilerini korumak için reçine salgılamaya devam ediyorlar. Reçinenin yeraltında sertleşerek kehribara dönüşmesi milyonlarca yıl alır ve genelde eski kehribarlar daha serttir. Oluşumları bir kaç yüz seneden 10-20 milyon yıla kadar süren, sertleşmesini ve polimerizasyonunu tamamlamamış kehribarlara Copal adı verilmektedir. 


Copal sözcüğü ispanyolca kökenli (copalli) olup tütsü anlamındadır. Copalin dış yüzeyi genelde güzel cila tutmaz ve kısa sürede oksitlenerek matlaşır. Saydam, yarı saydam, opak olabilir. Klasik kehribar renklerinde ve yaygın olarak konyak renginde bulunur. Kehribara göre daha kırılgandır. 
Kolombiya, Madagaskar, ve Doğu Afrikada zengin fosil kapanımları bulundurduğu gibi, Yeni Zelanda Kauri Gum copal yataklarında olduğu gibi neredeyse hiç fosil bulundurmayabilir. 
Yeni Zelanda' daki Kauri copali, Kauri pine (Agathis australis) adı verilen, boyu 40-50 metreye ulaşan ve 1000 yıldan fazla ömürlü olabilen ağaçların reçinesinden oluşur. Kauri reçine, copal olarak yeterli dönüşüme, olgunluğa ulaşamamıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ