Urfa yöresine özgü bir halk oyunu..

Şirvani,
Şirvan Düzü,
Sadece erkeklerin aktif olarak oynadığı halay türünden oyunlardandır. Figürlerinin ağır olması ve uzun süreli oynanması nedeni ile kadınlar tarafından tercih edilmez. Süratle söylenen ve oynanan bir havadır. 
Şirvani bölgenin genel oyun karekterini yansıtan tipik örneklerden biridir. Bölge illerinin ortak tarihsel ve kültürel yapıya sahip olmaları nedeniyle bu illerde oynanan oyunlara bölgesel halk oyunları denilmektedir. 

Coğrafi yer adlarıyla oyun adları arasında sıkı bir ilişki bulunmaktadır. Bu özelliğin bölge oyunları içerisinde Şirvani’ ye de yansıdığı görülür. Şirvaniler bedensel hareketlerin dansa dönüştüğü, sitil, solo ve adım gibi etnokoreolojik çeşitli özelliklere sahiptir.  Adım özellikleri bacak, kol ve omuz olmak üzere üç temel bölümden oluşur. Sololar özellikle erkekler tarafından doğaçlama olarak icra edilmektedir. Oyun kültürü perspektifi bakımından Şirvanilerin temel ayrıştırıcı özelliklerinden biri de müziktir. Şirvani Oyunu, Urfa köylerinde Hora denilen oyun çeşidi de eski ve mahalli Hristiyan köylerden edinilme olarak vardır. Anadolunun güney illerinde, Barak obalarında da vardır.

Diyarbakır' ın Osmaniye (Ergani) ilçesi' nin bazı köylerinde 3-50 kişi tarafından kadınlı erkekli ve davul zurnayla Şirvani çeşidi de oynanır. Bu köylerde Hora denilen oyun çeşidi de eski ve mahalli Hıristiyan köylerden edinilme olarak vardır. Mustafa Sarısözen tarafından derlenerek Şirvani oyun havası yazılmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ