Sıcak yenen bir çeşit tel kadayıfı...

Künefe,
Antakya’ya özgü künefe tatlısı güney yöremize ait tel kadayıf ve peynirden yapılan ve sıcak olarak servis edilen, bir tatlıdır. Hatay ve Mersin' de yapılan künefe, farklı şekillerde Kilis, Gaziantep, ve Adana' da da yapılır.
Künefe tarifi;
Malzemeler;
500 gr tel kadayıf ,
250gr tereyağı ,


Ceviz yada antep fıstığı (Süslemek için),
1,5 Çorba kaşığı üzüm pekmezi (pekmez yerine toz şeker kullanılabilir),
Şerbet için, 3 su bardağı su ve 4 su bardağı şeker ile 1 çay kaşığı limon suyu,
300 gr künefe peyniri (Peynir olarak Hatay peyniri, Lor peyniri, Antep peyniri gibi çiğ süte daha yakın, taze peynirler ve dil peyniri kullanılır).

Hazırlanışı :
Önce şerbeti hazırlanır. Bunun için 3 su bardağı su ve 4 su bardağı toz şeker, limon suyu ilave edilip kaynatılır, soğumaya bırakılır.
Tere yağı (veya margarin) tavada eritilir, 1 çorba kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı üzüm pekmeziyle karıştırılır ve tepsiye dökülür. Kadayıfı tiftikleyerek, erimiş margarini ekleyip iyice karıştıralım. Kadayıfın yarısını elimizle iyice bastırarak tepsiye yerleştirelim. İki katman arasına , parça parça ettiğimiz künefe peyniri veya dil peyniri eşit miktarda yayılır. Kalan kadayıf döşenir. Elle bastırılır. 220 derece fırında altı üstü pembeleşip kızarana kadar pişirilir. Sıcak kadayıfın üzerine soğuk şerbet dökülür. Yeşil fıstık veya ceviz serpilir. Arzuya göre kaymakla servis yapılır. Künefe sıcak ya da ılık olarak servis edilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ