Rize yöresinde mezgit balığına verilen ad...

Laho,
Lelema,
Mezgit balığı,
Mezgit, Gadidae familyasındandır.
Akdeniz ve Ege' de pek sık rastlanmaz. Marmara ve Karadeniz'de bol, diğer denizlerimizde az rastlanır. Boyları 20-40 cm., gövdesi elips şeklindedir.Bakalyaro ve Gelincik ile aynı türdendir. Sularımızda yaşayan türü bilimsel adıyla Gadus Merlangus' tur. 

İnce derisine iyice intibak etmiş yumuşak pulları mevcuttur. Mezgitin gövde yapısının başlıca özelliklerinden biri üç adet sırt yüzgeci olmasıdır. İki adet anüs yüzgeci palet biçimindeki kuyruk yüzgecine doğru uzanır. Tüm yüzgeçleri dikensiz ve yumuşaktır. Kafası gövdesine orantılı büyüklükte olan mezgitin ağzı büyüktür. Çenelerinde sivri dişler bulunur. Gözleri iridir. Yanal çizgisi belirgin olup, kuyruğa doğru uzanır. Mezgit balığının sırtı grimsi kahverengi, yanlan açık kahverengi, karnı ise beyazdır. Solungaçlarının arkasında birer siyah leke bulunur.  Mezgit sürüler halinde dolaşır. 30 – 40 m. nin altındaki derin sularda yaşar. Gündüzleri yüzeylere çıkarak hamsi, sardalye vs. gibi sürü halindeki küçük balıkları avlayarak beslenir. Ayrıca yumuşakça, deniz kestanesi, solucanlar ve balık yumurtalarıyla beslenir. Bölgesel şartlara göre Şubat - Mayıs arasında üreme yapar. Mezgit balığının eti beyaz ve lezzetlidir. Tavası, haşlaması yapılır.   Trol ağlarıyla büyük miktarda avlandığı gibi olta ile de avı yapılır. 30-40 kulaçta, iskandili dibe değdirmek suretiyle çift köstekli takımla ve çapariyle yakalanması kolay bir balıktır.

Mezgit Tava;
8 Mezgit,
3 Dilim ufalanmış bayat ekmek,
3 Çorba kaşığı tereyağ,  
Yeteri kadar tuz, karabiber  
1 Su bardağı zeytinyağı,  
2 Limon.   
İçlerini boşaltmadan önce sivri bir bıçakla baştan kuyruğa kadar sırt kısmını yarınız. 

Kılçıklarınızı çıkarıp temizleyiniz. İçindeki siyah deriyi de kaldırınız. Yıkayıp tuz ve karabiberledikten sonra kapatıp bir kenara koyunuz. Yağı koyunuz. Mezgitleri içine atmadan önce açarak ufalanmış ekmeğe bulayınız. Çok sıcak olmayan yağda çevirmeden 8-10 dakika pişiriniz. Bir kâğıdın üzerine koyarak yağının süzülmesini sağlayınız. Hafif tuzlayıp servis anında her balığın üzerine bir dilim tereyağ, maydanoz, tuz, karabiber ve bir dilim limon koyunuz.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ