Mayhoş bir meyve...

Alıç,
Aluça,
Farsça aluça.
Ekşi muşmula,
Akdiken,
Geyik dikeni,
Gövem eriği,
Halk arasında yemşen, yemişen, ekşi muşmula, alış, kuş yemişi, olarak bilinir. 
Hünnapgillerdendir.

Kırlarda kendiliğinden yetişen, hekimlikte ve boyacılıkta kullanılan, sert odunlu bir ağaç, gövem eriği, geyik dikeni, akdiken.

Gülgiller (Rosaceae) familyasından, yaprakları basit ya da loplu, meyvesi sarı, kırmızı, mor ya da siyah renkli, doğal dağılış gösteren, yapraklarını döken, çoğunlukla dikenli, ülkemizde 17 tür ile temsil edilen, ağaç ya da çalımsı bitkiler. Kayalık ve taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda yetişen kırmızı, sarımsı renkte olan alıç, kış mevsiminin habercisi olarak da biliniyor.

Alıç kalp ve kan dolaşımı hastalıklarının yanında kireçlenmeye de iyi geldiği bilinir. Alıç özellikle kalp damar rahatsızlıkları ve beyne olumlu etkileri var. Kalp ve beyne olan kan akışını arttıran alıç yemişinin ayrıca kalbi düzensiz atışlara karşı koruduğu, kalbin kasılma gücünü arttırdığı ve kan basıncını (tansiyon) dengelediği biliniyor. 
Ayrıca alıç kireçlenmenin de en iyi ilacıdır. Sinir sistemini yatıştırıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de olan alıç,  tek tek iplere dizilerek satışı yapılır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ