Kırmızıya çalar eflatun renk ...

Siklamen, 
(Sıklamen-Cyclamen).
Bir renge ismini veren, Tavşankulağı, Buhurumeryem, Mormilik, Domuz ekmeği, Topalak isimleri ile de anılan Sıklamen-Cyclamen' dir. Ormanda ve kayalık yerlerde yetişir. Myrsinaceae familyasından  çok yıllık yumrulu bir bitikisidir. Akdeniz bitkisidir. 

Kışları - 4 dereceden soğuk olmayan her yerde rahatlıkla yetişebilir. İlkbaharda, sonbaharda ve kışın açan üç değişik grup sıklamen vardır. Aşırı sıcakta yaşayamaz. Fazla su sevmez. Rutubetli bir toprağı, serin ortamı olsun yeter. Mayıs ayına kadar değişik renkli çiçeklerini açar. Düz beyaz, pembe, mor, vişne, karışık renkli çiçekleri vardır.   

Yaprakları yuvarlak, kalp gibi, kimi zaman düz yeşil, kimi zaman de yeşil üzeri gri boyalı gibi olabilir. Aşırı soğuk, uzun süreli don yapmadıkça bitkiyi etkilemez. Sulamasına dikkat edin. Asla su verirken çiçekleri ıslatmayın. Kuytu alanda üzerine dökülen sudan buruşabilir. Sıklamenleri bahçenizde kışın yaprağını döken ağaç altlarına dikerseniz, yazın fazla güneş ve su istemidiğinden kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Yaprakları, çiçekleri geçtikten sonra, eylül, ekim ayına kadar bitkiyi asla sulamayın. Soğan kupkuru kalsın. Sonbahara doğru tektük yaprak çıkarmaya başlayınca sulayın. Çiçeklenme döneminde iki haftada bir sıvı gübre vererek sürekliliğini sağlarsınız.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ