İstanbul Sultanahmet Meydanı’ndaki “İbrahim Paşa Sarayı”, Gebze’deki “Çoban Mustafa Paşa Külliyesi” gibi yapılarıyla tanınmış Osmanlı mimar...

Acem Alisi
(Tebriz).
Mimar Sinan' dan önceki mimarbaşı.
1539'da öldü ve yerine Sinan mimarbaşı oldu.
Osmanlı baş mimalarından­dır. Türk asıllı olmasına rağmen Tebriz doğumlu olduğundan Acem Alisi adıyle anılır. İstanbul' daki Sultan Selim Cami ve türbesi en önemli eseridir.

Önemli eserleri;
Bunlardan bilhassa İstanbul' daki Sultan Selim Camii ve türbesi, Cezeri Kasım Paşa, Bali Paşa Camileri, Silivri' deki Piri Mehmed Paşa, Çorlu' da Süleymaniye, Sofya'da Seyfeddin Kadı, Manisa'da Sultaniye, Es­kişehir’de Çoban Mustafa Paşa cami, Gebze'de Çoban Mustafa Paşa Camilerinin onun eseri olduğu tahmin edilmektedir. Bunlara Edirne civarındaki Mustafa Paşa Köprüsü, Trabzon'da Hâtuniye ve Bozüyük'de Kasım Paşa Camilerini de ilave edebiliriz. Manisa'daki Sultan Camisinin bir özelliği de Manisa’daki ezani saat ayarının buradaki muvakkithaneden yapılmış olmasıdır.

Yapıların arazi üzerine uygun bir şekilde oturuşu, kütlelerin birbirleriyle olan nisbetleri ve sadeliği hep bu devredeki tecrübelerle zenginleşmiştir. Halefi olan Koca Mimar Sinan bu geniş ve zengin malzemeyi ve yetişmiş birinci sınıf kadroyu dahiyane bir şekilde değerlendirip kullanmasını bilmiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ