Güzel sesli bir kuş...

İskete,
(Carduelis yarrellii),
İspinozgiller familyasından tropik bir kuş türüdür. Ülkemizin batı, orta ve güney bölgelerinde kış göçmeni, yerli ve geçit kuşu olarak bulunur. Orta Karadeniz bölgesinin yüksek dağlık kısımlarında kuluçkaya yatar. Doğu Karadeniz bölgesinde bütün yıl görülür. Gezici ve göçmen bir kuştur.

Orta Karadeniz’in yüksek dağlık kesimlerinde ürer. Mart ayının sonlarına doğru yuva yapma yerlerine gelirler. Yuvasını daha çok ibreli ağaçların genellikle ladinlerin tepelerine yapar. Boyları 12 cm., 11-13 g. ağırlığında, kanat açıklığı 20-23 cm. dir.Yuvası ağacın 20 metre yükseğinde itina ile yapılmış kase şeklindedir. Bu yuvaya dişi 4-5 yumurta yapar ve yumurtaların kuluçka süresi 13 gündür.

Ergin erkeklerde alın, tepe ve ense siyah, boyun, başın yanları, gerdan ve göğüs açık sarı yeşildir. Gövdenin yanları boyuna koyu beneklidir. Sırtı koyu gri yeşil, boyunca siyah benekli, karın gri beyazdır. Kanat tüyleri koyu gri kahverengi, ortası kirli sarı bantlıdır. Kuyruk tüyleri sarı, uçları siyahtır. Dişilerde tepe ve ensede siyahlık yoktur. Yanaklar, gerdan ve göğüs açık sarı gridir. Sırt kısmı daha açık renktedir. Gaga ve ayaklar her ikisinde de açık kahverengidir.

Türleri;
Kara başlı iskete (Carduelis spinus),
Çam isketesi (Carduelis pinus),
Kara kasketli iskete (Carduelis atriceps),
Siyah başlı iskete (Carduelis notata),
And isketesi (Carduelis spinescens),
Sarı yüzlü iskete (Carduelis yarrelli)

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ