Danimarkalı ünlü kuvantum fizikçisi...

Niels Bohr, 
(1885 -1962),
Danimarkalı bir fizikçi olan Niels Bohr, atomun ilk kuantum modelini önerdi. Kuantum mekaniğinin gelişmesine ilk aktif olarak katıldı ve bu konuda pek çok felsefi çalışmalar yaptı. Nükleer teorik fiziğe, çekirdeğin sıvı damlası modelinin geliştirilmesi ve nükleer fisyonda işi içeren başka birçok önemli katkılar yaptı.Atomların yapısı ve onlardan yayılan ışınım üzerine çalışmaları için 1922'de fizikte Nobel ödülünü kazandı.

Bohr 1911 yılında Kopenhag Üniversitesi' nde Doktorasını yaptı. 1912 yılında Manchester'a gitti ve evlendi. 1916 yılında fizik profesörü olarak Kopenhag Üniversitesi'ne döndü. Bohr Kopenhag'da Carlsberg bira fabrikasının desteği ile, İleri Araştırmalar Enstitüsü'nü yönetti. Enstitü, dünyanın en iyi fizikçilerini etrafında topladı.  

Bohr 1939 yılında bilimsel bir konferans için ABD gitti. Berlin'de Uranyumun fisyonunun keşfedildiğini öğrendi. Bu 2.Dünya Savaşı sırasında ABD' yi de geliştiren atom bombasının temelleriydi. Bohr Danimarka' ya döndü ve 1940' taki Alman işgali sırasında oradaydı. Hapisten kurtulmak için 1943'te İsveç'e kaçtı ve tehlike altındaki pek çok Danimarka vatandaşının kaçmasına yardım etti.

Her ne kadar Bohr 1945'e kadar bizzat Los Alamos' taki Manhattan projesinde çalıştıysa da, ilgili ülkeler arasındaki açıklık konusunda ilk adımın nükleer silahların kontrol altına alınması olduğunu derinden hissetti. Bohr savaştan sonra, atom enerjisinin barışçı kullanımının geliştirilmesini içeren kararını birçok insani yayın organında ilan etti. 
1957 yılında Barış için Atom ödülünü aldı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ