Anadolu’nun kimi yörelerinde içkili, çalgılı ve kadınlı eğlencelere verilen ad...

Oturak,
Oturak Alemi,
Cümbüş,
Çengi oyunları.
Muhabbet (Kırşehir yöresinde).
Anadolu' da erkekler yanlız çengi oyunları için muhabbet, cümbüş, oturak alemi, ve benzer isimlerle özel ve bu amaçla düzenlenen toplantılardır. 

Çengi oynatmak için yapılan gizli, çalgılı toplantıya Orta Anadolu ve Konya yöresinde oturak alemi denir. Bu alemde çengiye fransızca dansöz denir. Bazı yörelerde(Kayseri, Niğde, Nevşehir) çengiye Fahişe denir. Orta Anadolu' da özellikle Ürgüp, Nevşehir, Kayseri, Konya dolaylarında çengi oynatmaya avrat oynatma denir. Bu yörelerde avrat oynatma havasına da hürünü ya da çengi havası denir. Çorum yöresinde kadın oynatma oyunlarına hürünü denir. Kına gecelerinde oynanır. Tek oyundur. Çorum yöresinde yine başka bir çengi oyunu daha vardır ki çombam.

Bu alemlerde muhabbet toplantılarında yani cümbüşlerde cilveli ve manalı bir davranış yapan dansöz veya çengi toplantı dışına çıkarılarak  erkeği tarafından dövülür  ki bu olaya terbiye etmek denir. Kadın toplantılarında çalan erkek saz takımı ise bir örtü arkasına sokulur. Bu olaya da perde çekmek denir. Elazığ yöresinde çengiye daha iyi bir yer ve değer verilmiş onların türkü ve şarkı söyleyerek normal bir kişi gibi oynasına hak tanınmıştır ki buna çengi söyletmek denir. Çenginin (dansöz, oryantal, orientale, çengi) dizleri üzerine oturarak arkaya bükük bir şekilde köprü kurar gibi oynamasına oturma denir. Dansözün hızlanmış müzik karşısında ayaklarını kıpırdatmadan kollarını havaya kaldırarak oynamasına susta denir.




Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ