“Affedilmeyen”, “Milyon Dolarlık Bebek”, “Yenilmez” gibi filmleriyle tanınmış ABD’li sinema oyuncusu ve yönetmeni...

Clinton Eastwood
Clinton Eastwood Jr, 
(1930, San Francisco), 
ABDli sinema oyuncusu, yönetmen, yapımcı, besteci.
San Francisco' da doğdu. Oakland Teknik Okulundan 1948 yılında mezun oldu. 1949 yılında orduya katıldı. Ordu döneminden sonra öğrenim hayatına devam etti. Los Angeles Şehir Kolejinde İş Yönetimi bölümüne kayıt oldu. 

İlk oyunculuk denemesi The Revenge of The Creature adında gerilim filminde çok küçük bir bölümde oynadı. Daha sonraki filmi Tarantula and Lady Godiva idi. New York’ta 1959-1966 yılları arasında Rawhide adlı TV dizisinde oynadı. Avrupa’da spagetti western türünün yönetmeni Sergio Leone’ nin spagetti üçlüsünde oynadı. 1964 yılında A Fistful of Dollars ile herkes ya zengin olur ya da ölür temasından yola çıkarak kanlı kovboy filmleri serisine başlayan aktör, başı boş gezen ve acımasız Amerikalı kovboy portresiyle dünyaca üne kavuştu. 

İki yıl sonra For A Few Dollars More ve efsane The Good, The Bad, and The Ugly filmlerinde oynayan aktör, klasik revizyonist western türünün klasiklerine imza attı. Ülkesine geri döndükten sonra 1968 yılında Coogan’s Bluff' da canlandırdığı akıllı şehirli kovboy tiplemesiyle, filmin yönetmen Don Siegel ile uzun bir iş arkadaşlığına ilk adımını attı.   

Siegel’in 1971 yapımı Dirty Harry adlı filminde canlandırdığı Kirli Harry Callahan adlı polis karakteriyle ikinci bir efsane daha yaratan aktör, bu ölümsüz ve kural tanımaz polis karakterini 1983 yapımı Sudden Impact adlı filmde tekrarladı. Daha çok içe dönük yaşayan ve insanlarla iletişim kurmakta güçlük çeken maço erkek tiplemeleriyle öne çıkan Eastwood, 1988 yılında Bird adlı filmde jazz müzisyeni Charlie Parker’ı canlandırdı. 1992 yılında başrolünde kendisinin yanı sıra Morgan Freeman’ın da yer aldığı Unforgiven'ın yönetmenliğini üstlenen Eastwood, o dönem En İyi Film ve En İyi Yönetmen dallarında Oscar kazandı. Aktör, yönetmenliğini yaptığı Midnight in the Garden of Good and Evil ile dikkatleri üzerine çekti. John Berendt’ in gerçek bir olayı ele alan aynı adlı kitabından uyarlanan film, Savannah’da yaşanan bir cinayet davasını konu alıyordu. Eastwood, 1999 yılında insanı son ana kadar şüphede bırakan gerilim filmi True Crime'ın yönetmenliğinin yanı sıra yapımcılığını da üstlendi. Aktör, 2000 senesinde Tommy Lee Jones, Donald Sutherland ve James Garner gibi usta oyuncuların ounadığı, Space Cowboys adlı bir uzay macerasının yönetmenliğini üstlendi. Ardından Blood Work adlı filmde rol alan Eastwood, 2004 senesinde En İyi Yönetmen dalında Oscar kazandığı Million Dollar Baby filminde aynı zamanda başrolü de üstlendi.

Filmleri;
Affedilmeyen, Alcatraz'dan Kaçış, Altın Avcıları, Ateş Hattında,
Asla Elveda Deme, 
Batı Noktası (TV), Beyaz Avcı, 
Birkaç Dolar İçin, Bir Avuç Dolar, Bronco Billy
Cadılar, Cimarron Geçidinde Pusu, Coogan'ın Blöfü, 
Covenrty'li Leydi Godiva,
Çaylak, Çılgın Savaşçılar
Donanma Günlüğü, Düğüm, Düello, Dolu Dizgin(TV)

Esinti,
Francis Donanma'da
Gerçek Suç,  Gran Torino, 
Her Ne Yaparsan yap, Boşver,
İlk Kadın Seyyar Satıcı, İyi, Kötü ve Çirkin,
Kadın Affetmez, Kanlı İş, Kanunsuz Josey Wales, Kartal Yuvası.
Kara Yürek, Kusursuz Dünya, 
Kasabadaki Yabancı, 
Kirli Harry, Kirli Harry: Ölüm Havuzu, Kirli Harry: Ani Darbe, 
Kirli Harry: Uygulayıcı, Kirli Harry: Magnum Gücü.
Kollarımda Sen,
Japonya'dan Kaçış,
Madison County Köprüleri, Maverick, Milyon Dolarlık BebekMutlak Güç,
Muhteşem Yabancı, Müzikholdeki Adam,
Namludaki Adalet, Ne Yaparsan Yap, Yap.
Onları Yükseğe As, Otoyol Devriyesi (TV)
Ölümün Sesi, Ölüm Vadisinde Günler
Pembe Cadillac,
Sarah Kardeş'e İki Katır
Şehrin Ateşi,
Tarantula , Tozlu Yıldız, Tüm Botlar İleri
Uzay Kovboyları,
Yaratığın İntikamı, Yıldırım ve Hafifayak
Zirvede Ölüm, Zorlu Yokuş.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ