Mekke yolunda ihram giyilen yer...

Mikat,
Mevakit, mikat sözüğünün çoğul halidir.
Arapça, bir işin zamanını belirlemek anlamındaki vakt kelimesinden türetilmiştir.
İhrama girme yeri ve zamanı. 
Bir iş için önceden belirtilen süre, tespit edilen vakit.
Bir iş için önceden belirtilen, kararlaştırılan yer.
Hacca gidenlerin Mekke’ ye varmadan önce ihrama girdikleri yerlere verilen isim.

Mekke çevresinde, çeşitli bölge ve ülkelerden hacca gelenlerin ihrama girecekleri özel yerleri ifade eden bir fıkıh terimi. 
Bir kimsenin hac veya umre için mikatleri ihramsız geçmesi caiz değildir. Aksi halde bir kurban cezası veya mikat yerine dönmek gerekir.

İhrama girme yerleri Mekke' de oturanlar veya Mekke ile mikat yerleri arasında yahut mikat yerleri dışında kalan belde ve ülkelerde oturup hac veya umre yapacak kimselere göre değişiklik gösterir. Ancak mikat yerinden önce ihrâma girmek ittifakla caizdir. Hatta Hanefilere göre, bir sakınca doğmayacaksa, ihramı öne almak daha faziletlidir. Mikatları beklemeksizin, ailesinin bulunduğu yerden ihrama girmek hac ve umreyi eksiksiz tamamlamak demektir. 

Mikatlardan içeride bulunan kimseler, ihramsız Mekke' ye girebilirler. Fakat hac veya umre için, bulundukları yerden ihrama girerler. Mikat içinde, fakat Mekke dışında bulunan, bulunduğu yerde; Mekke' nin içinde oturanlar ise, kaldığı evde ihrama girerler. Dışarıdan hac veya umre için gelen kimse mikatı ihramsız geçerse ya bir kurban keser veya geri dönüp mikat yerinde ihrama girer. Mekke' ye girme niyeti olmaksızın mikatı ihramsız geçene birşey lâzım gelmez.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ