Mekke' deki kutsal yapı...

Kabe,
Mekke'de, Mescidi Haram'ın yaklaşık olarak merkezinde bulunan küçük bir kutsal yapı. Müslümanlarca dünya üzerindeki en kutsal mekan kabul edilir.Müslümanlar Namaz kılarken yüzlerini Kabe'ye dönerler. Ölüler yüzleri Kabe'den geçen meridyene bakacak şekilde gömülür. Kabe, Hac ibadeti için her yıl Müslümanlarca ziyaret edilir.

Kabe'nin duvarları Mekke tepelerinden getirilen toplam 1614 adet siyah taşdan yapılmıştır. Kabe kapısı, yer yer gümüş kaplamalı olup altın yaldızlarla süslüdür. Bu kapıya daraç denen, tekerlekli özel bir merdivenle çıkılır. Kabe’nin tabanı ve duvarları mermer ile kaplıdır. Kabe’ nin içinde üç ahşap sütun vardır. Kabe tavanı bu sütunlar üstüne oturur. Tavanda gümüş ve altın kandiller asılıdır.

Kabe köşeleri rükün olarak adlandırılır. Kuzey köşesine (Irak tarafını gösterir) Rüknül Iraki, batı köşesine (Şam tarafını gösterir) Rüknül Şami, güney köşesine (Yemen tarfını gösterir) Rüknül Yemani, Hacerül Esved' in bulunduğu doğu köşesine de Rüknül Hacerül Esved denir. Doğu köşesinde, yerden 1,5 m yükseklikte Hacerül Esved (Kara Taş) vardır. Hacer-ül-Esved ile Kabe kapısı arasında kalan kısıma El Mültezem denir. Kabe' nin kuzey köşesi ile batı köşesi arasında Altınoluk bulunur. Kabe' nin duvarları, Sitare adı verilen örtü ile örtülüdür.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ